ÎN NUMELE TATĂLUI. DECIZIA tulburătoare a tinerilor care au ales să urmeze carierea părinților MORȚI ÎN MISIUNI | GALERIE FOTO

ÎN NUMELE TATĂLUI. DECIZIA tulburătoare a tinerilor care au ales să urmeze carierea părinților MORȚI ÎN MISIUNI |  GALERIE FOTO

Anul acesta, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” s-a înregistrat o premieră: trei tineri și-au urmata visul de a-i urma în carieră pe părinți care au pierit în timpul misiunilor, pe când erau copii. Unul este fiu de pilot, altul e fiu de jandarm, iar al treilea fiu de polițist. „Evenimentul zilei” a aflat povestea tulburătoare a celor trei lucrători ai Ministerului Afacerilor Interne pe care unii dintre copii lor, acum studenți, nu i-au cunoscut decât din fotografii.

Doar Rareș Andrei Toma își mai adduce aminte cum arăta tatăl său. Avea 11 ani când printele său, pilot de elicopter, s-a prăbușit într-un tragic accident, la Iași. Ceilalți doi studenți care și-au pierdut părinții și au depus jurământul, joi, la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza”, al cărei rector este chestorul Gheorghe Popa, sunt Leonard Mălin Tudor, fiu de jandarm, care a pierit când el avea doar doi ani, și Dan Nicolae Popa, al cărui tată, un polițist rutier, a fost spulberat de o mașină, în timp ce el era în pântecele mamei, însărcinată la data morții.

Rareș nu voia să plece din fața blocului așteptându-și tatăl

Acum are 19 ani, dar în anul 2006, atunci când tatăl său, Augustin Toma, a murit, avea doar 11 ani. Rareș Andrei Toma este unul dintre cei care a beneficiat de facilitate acordată de MAI copiilor foștilor săi angajați care au pierit în misiuni. Tatăl său era pilot pe un elicoter SMURD. Pe 9 ianuarie 2006, aparatul de zbor în care se afla s-a prăbuşit în zona Aeroportului Internaţional Iaşi.  Elicopterul deservea SMURD Iaşi și decolase într-un zbor tehnic de verificare. Zbor de rutină. La bord, earu patru persoane: pilotul Valentin Stănescu, copilotul Augustin Toma, medicul Liliana Puiu şi asistenta Mioara Haută, ambele de la Unitatea de Primire Urgenţe a Spitalului Clinic „Sf. Spiridon”. Aparatul de zbor, de producţie germană, s-a zdrobit de sol la un kilometru şi jumătate depărtare de turnul de control, la scurt timp de la decolare. Cu amintirea acelui moment tragic în suflet, Rareș a spus, în ziua depunerii jurământului la Academia de Poliție „Alexandru Ioan Cuza” că, după ce tatăl său a murit, l-a aşteptat un timp în faţa blocului, să revină acasă. Nu a dorit să devină şi el aviator tocmai pentru că înţelege pericolele pe care le presupune această meserie. A ales Facultatea de Poliţie, specialitatea Drept.

Ne puteți urmări și pe Google News

Mălin, copilul de trupă

Leonard Mălin Tudor, are 20 de ani și e din judeţul Ialomiţa. Tatăl său, jandarm fiind, participa, în luna decembrie a anului 1996, la o patrulare, alături de un polițist. Patrula mixtă tocmai opries, pentru verificare, un autoturism. O mașină care circula cu mare viteză a intrat pe contrasens și i-a izbit în plin pe cei doi oameni ai legii. Leonard Mălin avea, atunci, doar doi ani. Opt ani mai târziu, în 2004, a fost luat sub oblăduirea colegilor tatălui său și a devenit copil de trupă la Jandarmeria Ialomiţa. Acum, a optat pentru arma Jandarmerie pentru a continua munca tatălui său. El a povestit, la depunerea jurământului, că atunci când a murit tatăl său era foarte mic şi l-a cunoscut pe acesta exclusiv din fotografii şi din poveştile mamei.

Dan avea în șifonier uniforma părintelui său

Dan Nicolae Popa, are 19 ani. E din judeţul Alba. Părintele său a decedat în anul 1995. Reprzentanții MAI au povestit, pentru EVZ, că, în ziua tragediei, agentul de poliție rutieră dirija traficul pe drumul national care leagă orașul Sebeș de municipiul Alba Iulia. El a fost lovit, în plin, de o mașină. Pe atunci, Dan nici nu se născuse. Mama lui era însărcinată în șase luni.  Tânărul a povestit, după depunerea jurământului, că mama lui a păstrat uniforma tatălui în dulap. Impresionat de povestea tatălui, spusă de mama și de foști colegi ai agentului, Dan a spus că şi-a dorit, dintotdeauna, să ajungă poliţist. Drept urmare, acum este student în anul I la Facultatea de Poliție, specializarea Drept.

Admiși fără examenul scris

Pentru a fi acceptați la Academia de Poliție, cei trei candidați au îndeplinit condițiile generale, au promovat proba psihologică și evaluarea fizică, dar nu au susținut probă de evaluare a cunoștințelor.

Condițiile concrete de admitere au fost aprobate de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, prin Ordinul nr. 108 din 14 iulie 2014 privind măsurile de sprijin acordate personalului militar încadrat într-un grad de invaliditate sau clasat apt limitat pentru serviciul militar şi familiilor acestora, precum şi familiilor personalului militar decedat, respectiv prin Ordinul nr. 35 din 13 martie 2014 privind măsurile de sprijin acordate poliţiştilor încadraţi într-un grad de invaliditate şi familiilor acestora, precum şi familiilor poliţiştilor decedaţi.

Gabriel Oprea: „Și tatăl meu și-a pierdut viața în unitate”

În mesajul adresat de viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a declarat: „Vreau să remarc astăzi - și știu că este o premieră pentru Academia de Poliție - că între cei peste 500 de studenți ai anului I, există trei tineri, trei copii ai unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne, foști colegi de-ai noștri care și-au pierdut viața în misiune.  În mod deosebit, vreau să-i felicit pe acești tineri, pentru că au avut puterea de a trece peste momentele deosebit de grele, cauzate de pierderea unui părinte, și au ales să meargă mai departe pe acest drum dificil al carierei militare, urmând exemplul părinților pe care i-au pierdut.  Și spun asta pentru că, la rândul meu, am trăit această dramă, pe când aveam doar 10 ani. Tatăl meu, căpitan în armata română, și-a pierdut viața în unitate. Așa cum fac astăzi cei trei tineri, și eu am ales să urmez modelul tatălui meu, am ales cariera militară. Este o satisfacție în plus pentru mine că am reușit anul acesta ca în Ministerul Afacerilor Interne spiritul de solidaritate și recunoștința față de oamenii noștri să poată îmbrăca și astfel de forme de suport pentru familiile și urmașii celor căzuți la datorie.”.