Evenimentul Zilei > Actualitate > În noaptea asta se „rupe cerul”. Fenomenul de tip CME Canibal mătură orice. La ce să ne așteptăm. FOTO
În noaptea asta se „rupe cerul”. Fenomenul de tip CME Canibal mătură orice. La ce să ne așteptăm. FOTO

În noaptea asta se „rupe cerul”. Fenomenul de tip CME Canibal mătură orice. La ce să ne așteptăm. FOTO

Potrivit Met Offic, o ejecție de masă coronală (CME) a ​​fost văzută părăsind Soarele pe 2 noiembrie și ar trebui să ajungă pe Pământ în această seară sau cel mai târziu mâine.

Aurora boreală ar putea fi vizibilă în mai multe tări europene inclusiv în Scoția, Irlanda de Nord, părți din Anglia și Țara Galilor în această seară, în timp ce o erupție solară a fost observată îndreptându-se spre Pământ.

Când particulele încărcate de la Soare se întâlnesc cu magnetosfera Pământului, aceasta generează o furtună geomagnetică care poate produce spectacole de lumină uimitoare dar şi pericole pentru omenire. În noaptea acesta s-ar putea întrerupe energia electrică, avertizeată, cercetătorii de la NASA.

Aurora boreală văzută peste mina Zapolyarnaya-2 din Vorkutaugol din orașul Vorkuta, nord-vestul Rusiei, în aprilie 2021

De obicei, aceste afișaje sunt limitate la regiunile cu latitudini înalte din jurul Arcticii și Antarcticii. Dar atunci când erupțiile solare sau ejecțiile de masă coronară sunt deosebit de puternice, aceste spectacole pot apărea la latitudini mai mici.

Aceasta înseamnă că, atâta timp cât cerul este fără nori și vă aflați într-o zonă cu poluare scăzută, puteți vedea aurora boreală în Scoția, Irlanda de Nord și mai multe părți nordice ale Țării Galilor și Angliei în această seară.

Potrivit Met Office, o ejecție de masă coronală (CME) a ​​fost văzută părăsind Soarele pe 2 noiembrie și ar trebui să ajungă pe Pământ în această seară sau mâine.

Se așteaptă că acest ultim CME va avea ca rezultat un eveniment minor până la moderat, cu o șansă de 20% să existe perioade de activitate mai puternică, spune Met Office.

Aurora poate fi vizibilă în Scoția și Irlanda de Nord, poate în părți din nordul Angliei și nordul Țării Galilor, dacă aceste condiții sunt realizate, dacă cerul este senin”, a scris Met Office pe Twitter.

În imagine: fotograful Jeanine Holowatuik a postat această fotografie cu aurora nordică văzută mai devreme în octombrie 2021 deasupra Saskatchewan, Canada

Pe lângă spectacolele de lumină mai sudice, un CME deosebit de puternic ar putea cauza probleme oamenilor de pe planetă

Deși nu sunt dăunători în mod direct pentru oameni, aceștia ar putea distruge sateliții, ar putea cauza întreruperi de curent și dificultăți de comunicații, deși nu se așteaptă ca acesta să fie suficient de mare pentru a avea acest tip de impact.

Este cunoscută ca un tip de CME Canibal, adică mătură orice ejecție de masă coronală (CME) mai lentă car eîi iese în cale. Combinate, ele creează un amestec de câmpuri magnetice puternice și plasmă care acționează apoi pentru a genera furtuni geomagnetice în timp ce lovesc atmosfera.

Acest fenomen este de așteptat să aibă loc la ora 23:00 GMT în această seară. A existat o creștere semnificativă a erupțiilor mai mari care pot provoca mai multe aurore sudice în ultimele luni, cea mai recentă fiind joi, 28 octombrie – cunoscută sub numele de furtuna de Halloween.

Există două tipuri de Aurora - Aurora Borealis (foto de fișier), care înseamnă „zorii nordului” și Aurora Australis, „zorii sudului”. Afișajele se aprind atunci când particulele încărcate electric de la soare intră în atmosfera Pământului

Creșterea activității solare se datorează faptului că Soarele a intrat în faza mai activă a ciclului său de 11 ani, potrivit astronomilor

La fiecare 11 ani, polaritatea câmpului magnetic al Soarelui se schimbă și, pe măsură ce face acest lucru, forțele din steaua noastră se străpung suprafața – trimițând plasmă în spațiu sub formă de CME și erupții solare.

Soarele a intrat în faza activă a ciclului său în 2020, ceea ce a dus deja la o creștere a erupțiilor și furtunilor solare care ajung pe Pământ. Va atinge vârful în jurul anului 2025, în jurul perioadei în care se așteaptă ca ESA Solar Orbiter să zboare la 26 de milioane de mile de steaua noastră.

Met Office a declarat pentru MailOnline: „Observăm o creștere treptată a activității solare și vremea spațială asociată. Acest lucru se datorează faptului că ne îndepărtăm de minimul solar (sfârșitul anului 2019/începutul lui 2020) și către următorul maxim solar (așteptat la mijlocul lui 2025).

„În următorii câțiva ani, ne putem aștepta la creșterea activității solare, cu o creștere corespunzătoare a evenimentelor meteorologice spațiale care afectează Pământul și mediul spațial din apropierea Pământului”.

O erupție solară este o explozie intensă de radiație care provine din eliberarea de energie magnetică asociată cu petele solare (zone care par întunecate pe suprafața Soarelui) .Erupțiile solare sunt diferite de CME, despre care odată se credea că sunt inițiate de erupțiile solare. Ambele sunt tipuri de furtuni solare, scrie dailymail.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: