În marş de fanfară de Zilele Bucureştiului

EVENIMENT. Sute de oameni au urmărit fanfarele care au defilat, astăzi, în cea de-a doua zi de sărbatoare a 551 de ani de la prima atestare documentară a Bucureştiului.

O zi călduroasă îi aşează pe treptele Băncii Naţionale pe turiştii nemţi, care stau în priză cu aparetele de fotografiat. Primăria Capitalei a împânzit centrul vechi al oraşului cu tarabe de antichităţi, de la monede la tricouri, de la bijuterii handmade până la tablouri şi costume tradiţionale româneşti.

Laitmotivul de bucurie al plimbareţilor fost astăzi momentul de celebritate a cinci fanfare, respectiv Fanfara „Milenium Band” din Baia Mare, Fanfara Municipală din Slobozia, Fanfara Municipală din Ploieşti, Fanfara Muzica a Regimentului 30 Garda „Mihai Viteazul” şi Fanfara Jandarmeriei Române. Cei mai câştigaţi sunt însă patronii de terase, care le-au oferit găzduire celor ce se aflau în aşteptarea evenimentelor din alte locaţii ale oraşului: mese pline cu halbe de bere, chelneriţe agitate, înghesuială şi profit la mijlocul lunii septembrie.

Cu trombonul la vedere

Ieşirea din Centrul Vechi spre Calea Victoriei, pe lângă City Grill, a fost blocată de zeci de oameni la ora 15:00.

Membrii fanfarelor au defilat în ritm de marş, sărbătorind cei 551 de ani ai oraşului, iar la finalul defilării, au coborât spre Dâmboviţa. I-au urmat trecătorii, într-un şir indian cu aparatele de fotografiat, spre amuzamentul celor aflaţi în trafic. În dreptul autobuzelor vopsite într-un impunător albastru, parcate în dreptului Carului cu Bere, aceştia şi-au tras respiraţia, şi-au lăsat intrumentele jos şi s-au dezbrăcat de costumele de defilare, mândri de prestaţia lor.

La shopping în curtea Muzeului

Muzeul Municipiului Bucureşti găzduieşte pe gardurile sale o lucrare marca Asociaţiei Bucurestiul meu drag, intitulată „Trecut-au anii”. Mai exact, este vorba de o serie de ilustraţii din trecut şi din prezent a unor locuri consacrate din oraş, cum ar fi Piaţa Romană, Piaţa Drapelului, Bulevardul Magheru, Ministerul Agriculturii până la cum arată un magazin alimentar în perioada interbelică sau Piaţa Unirii. În curtea muzeului, negustorii de antichităţi te ademenesc cu reduceri la icoane vechi sau costume tradiţionale. Nimic din marfa găsită aici nu este unică în Centrul Vechi. Practic, preţuri diferite pentru produse similare, împrăştiate pe tot felul de tarabe.

Dracula vine la MNAR

Cu ocazia nopţii albe organizate de Primăria Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă al României va găzdui expoziţia `”Dracula – voievod şi vampir”, în colaborare cu Kunsthistorisches Museum din Viena şi Castelul Ambras din Innsbruck. Aceasta poate fi vizitată în intervalul 16:00 – 23:00, iar preţul unui bilet întreg este de 8 lei. Piesa de rezistenţă a colecţiei este portretul voievodului Vlad Ţepes, conservat de mai bine de 400 de ani la castelul Ambras din Innsbruck.

Piaţa Constituţiei în concert

Astăzi, de la ora 18:00, Trupa 13 va concerta în Piaţa Constituţiei, urmata de trupa PhenomeOn şi The Marker, iar apoi va urma un moment marca Rock Loves Chopin. Alte concerte vor fi pe scena dein strada Franceză – zona Lipscani – unde vor cânta de la ora 19:00 Nişte Băieţi, urmaţi de la ora 20:00 de trupa Hara şi Partizan. Dupa nume, probabil cel mai „local” moment va fi cântarea Tarafului Bucureşti şi al lui Silviu Biriş, pe scena de pe strada Carada din Centrul Vechi, de la ora 19:00.