Evenimentul Zilei > Actualitate > În Marea Britanie se intră doar cu pașaportul. Există și excepții. Măsura intră în vigoare de vineri
În Marea Britanie se intră doar cu pașaportul. Există și excepții. Măsura intră în vigoare de vineri

În Marea Britanie se intră doar cu pașaportul. Există și excepții. Măsura intră în vigoare de vineri

Începând de vineri, Marea Britanie introduce obligativitatea prezentării pașaportului la intrarea în țară, pentru toți cetățenii UE, românii nefăcând excepție de la acestă regulă. Este una dintre consecințele Brexitului.

Până acum, pentru intrarea în regat era suficientă doar cartea de identitate.

Autoritățile au stabilit însă trei excepții de la regulă. Este vorba despre cazurile în care călătorul deţine un permis valid de muncă transfrontalier, este autorizat să primească îngrijiri de sănătate în Regatul Unit sau deţine un permis familial printr-un program UE prin care se duce la familia sa.

Dacă sejururile depășesc șase luni, în funcţie de motivul călătoriei, călătorii sunt obligaţi să ceară o viză autorităţilor britanice. Pe site-ul Guvernului britanic a fost postat un formular care permite verificarea acestei obligaţii unei călătorii.

Aceste reglementări vor fi modificate în anii următori, prin implementarea unui sistem de autorizare electronică a călătoriei, până la sfârşitul lui 2024.

La contrapartidă, ultimatul pentru britanicii din Franța

Pe de altă parte, britanicii instalaţi în Franţa, au termen până joi să ceară un titlu de sejur, în cazul în care vor să rămână, relatează postul de radio Europe1.

În Franţa, la Gouarec, în Côtes d’Armor, comunitatea britanică obţine, cu câteva excepţii, un titlu de sejur, un document obligatoriu – începând de la 1 ianuarie – pentru a putea rămâne pe teritoriul francez după Brexit.

Numeroşi britanici s-au instalat în Poitou-Charentes, Dordogne şi Bretagne.

Debbie, la fel ca alţi 15.000 de britanici instalaţi în Bretagne, s-a simţit departe şi izolată în timpul crizei covid-19, însă şi-a cerut un titlu de sejur pentru a rămâne în Franţa.

„Le urez noroc cu Brexitul. Aţi văzut ce nebunie? Nu, eu, aici, sunt ca în Anglia pe când eram copil. Este calm şi suntem integraţi”, declară ea.

Debbie este angajată a unui magazin alimentar englezesc din satul în care locuieşte. Ea povesteşte despre întâlnirile la prefectură împreună cu patroana sa, Maggie, care are o asociaţie de dialog franco-engleză şi îi ajută pe compatrioţii săi la luarea amprentelor digitale.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: