Evenimentul Zilei > International > În Italia se naşte un guvern şchiop, senil şi zaharisit. Cui îi aparțin cuvintele
În Italia se naşte un guvern şchiop, senil şi zaharisit. Cui îi aparțin cuvintele

În Italia se naşte un guvern şchiop, senil şi zaharisit. Cui îi aparțin cuvintele

Totul se complică în Italia după divorţul politic dintre Salvini şi Conte. La fiecare minut cineva protestează deoarece nimănui nu-i convine un guvern creat în condiţii haotice, notează editorialistul Vittorio Feltri.

„Di Maio (liderul M5) vrea luna de pe cer, Zingaretti (PD) se zbârleşte şi face trei paşi înapoi. Conte se agită şi încearcă să tragă de timp. Lupta dintre PD şi M5S lasă urme”, scrie jurnalistul Vittorio Feltri care continuă într-o notă pesimistă:

Un observator politic, neutru şi detaşat de situaţie ar scrie că date fiind aceste premize, un acord pentru formarea gvernului este imposibil, distanţa care separă partidele este de nedepăşit. Dar convingerea unanimă este că în final combatanţii învrăjbiţi în loc să meargă fiecare acasă şi să dea piept cu alegeri anticipate unde vor pierde cu siguranţă, vor face armistiţiu. Iar executivul cel mai absurd din istoria Republicii se va naşte şchiop şi senil, dar se va naşte şi va încerca să facă câţiva paşi”.

„Nimeni nu se gândeşte că parcursul va fi lung, însă nu va renunţa la tentativa de a rămâne în picioare. Ceea ce-i împinge pe aceşti politicieni de tot râsul să colaboreze nu este o înţelegere de a rezolva problemele ţării, ci dorinţa de a rămâne lipiţi de scaunele confortabile pe care sunt aşezaţi acum”, mai subliniază eseistul în editorialul său..

Jurnalistul italian atacă crunt clasa politică actuală: „Se poate înţelege ambiţia care uneşte pe toţi membrii Parlamentului, dar e de semnalat că nu e suficient inelul care-i ţine legaţi de putere pentru a conduce o naţiune. Mai e necesar un minimum de competenţă şi spirit civic care nu fac parte din arsenalul M5S şi al foştilor comunişti din PD, toţi indivizi improvizaţi, senatori şi deputaţi, fără a poseda o structură intelectuală adecvată”.

„Însuşi Conte care-şi dă aere de om de stat, este un amator care a demonstrat deja în diverse circumstanţe că cu este la înălţimea propriilor aspiraţii. Ne putem imagina că preşedintele Mattarella, o persoană stimabilă, este conştient că are de a face cu nişte oameni modeşti şi suntem foarte miraţi de faptul că nu-i dă afară din Palatul Quirinale (reşedinţa sa). Acesta este un mister suficient de amuzant. P.s. Se spune că miercuri Conte va anunţa componenţa noului guvern contra naturii, concluzionează Vittorio Feltri, jurnalist, eseist, director de-a lungul timpului al mai multor publicaţii, din 2016 din nou director la Libero.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: