Editura Evenimentul si Capital

În Ilfov, USL a crăpat prima dată | România 4 you

Marian Petrache
Autor: | | 0 Comentarii | 1715 Vizualizari

„Evenimentul zilei” și revista „Capital” au lansat campania „România 4 you”, o radiografie de substanță a situației sociale, politice și economice din județele țării. Campania are o frecvență săptămânală și se va derula pe parcursul următoarelor luni, până la alegerile locale din iunie 2016. Citiți în revista „Capital” un amplu articol dedicat situației economice din județele Ilfov și Ialomița.

Prin 2013, la București, USL-ul funcționa bine, dar în județul Ilfov începuse războiul. Nu era o dispută politică, problema era legată de gestionarea a sute de milioane de euro din fonduri europene. „Miza este Societatea Apă-Canal Ilfov care are proiecte în valoare de 360 de milioane de euro şi este pregătită să le implementeze”, a explicat chiar președintele CJ, liberalul Marian Petrache.

Adversara sa de la acel moment era senatoarea PSD Gabriela Firea, care conducea organizația județeană a social-democraților și despre care se spunea că vrea să ajungă președintele CJ, la alegerile din 2016.


FOTOL Gabriela Fire (alb)Liberalii, bombardați cu ouă

În octombrie 2014, în campanie, s-a ajuns ca liberalii să fie bombardați cu ouă în fieful soțului lui Firea, Florin Pandele, primar în Voluntari. Între timp, PNL și PSD au rupt alianța, dar conflictul din Ilfov s-a stins. Firea a părăsit județul pentru a se înscrie în competiția pentru Primăria Capitalei.

PSD nu a anunțat vreun contracandidat la Petrache, care, după ce a cochetat cu ideea de a candida la Primăria Capitalei, s-a decis să-și mențină fieful.

  • Excepție

PNL, favorizat de un tur

În Ialomița, DNA a decapitat vârful administrației locale. În februarie 2015, președintele Consiliului Județean, Silvian Ciupercă (PSD), a fost arestat preventiv. El este acuzat că și-a folosit influența pentru a numi un apropiat la conducerea spitalului județean. Potrivit DNA, Ciupercă îi spunea șefului echipei de control de la Ministerul Sănătății ce să scrie în raportul referitor la Spitalul Județean de Urgență Ialomița. După aceste acuzații, Ciupercă nu a plecat de la președinția Consiliului, iar pe pagina de internet a acestei instituții te întâmpina fotografia sa și un mesaj în care laudă minuățiile județului. Prin septembrie 2015, și primarul municipiului Slobozia, Alexandru Stoica, a ajuns inculpat. El a fost trimis în judecată pentru că ar fi emis ilegal autorizații de construcție, în urma cărora la intrarea în Slobozia a fost ridicată o benzinărie. Totuși, deocamdată se pare că Stoica mai vrea un mandat. În ianuarie, PNL a anunțat că președintele PNL, Ioan Martin, va candida la primărie. Martin susține că poate câștiga din primul tur. Cristina Pocora și Gheorghe Tinel și-au anunțat intențiile de a candida la președinția Consiliului Județean Ialomița.

Fișa județului Ilfov

● Suprafața județului este de 1.583 km pătrați, find cel mai mic județ al țării.

● Populația este de 364.261 locuitori (2011), locul 25 pe țară și în creștere puternică față de anul 2002, când se înregistrau 300.123 de locuitori.

● Densitatea populației este de 230 locuitori pe km pătrat.

● Salariul mediu net era, în noiembrie 2015, de 2.300 de lei, în top cinci pe țară.

● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 9.650 de euro.

● Speranța de viață: 75,4 ani, cu doi ani peste media națională.

Fișa județului Ialomița

● Suprafața județului este de 4.453 km pătrați, reprezentând 1,9% din teritoriul României. ● Populația este de 259.000 locuitori (2011), locul 38 pe țară și în scădere față de vârful din 1992, când se înregistrau 306.145 de locuitori. ● Densitatea populației este de 58 locuitori pe km pătrat. ● Salariul mediu net era, în 2013, de 1.370 de lei, sub media pe țară. ● PIB pe cap de locuitor, în 2013: 4.566 de euro. ● Speranța de viață: 72,3 ani, cu un an mai puțin decât media pe țară.

  • Legați de București

Centura Capitalei, abandonată

Problemele de infrastructură ale județului Ilfov sunt, în mare măsură, cele ale Bucureștiului. Lucrările la centura Capitalei - șoseaua cu cel mai mare trafic din țară, o medie zilnică de 150.00 de autovehicule – bat pasul pe loc. Singura veste bună din ultimele luni este că, în septembrie 2015, CNADNR a anunțat că a fost semnat contractul de servicii pentru pasajul suprateran de la Domnești, peste centură. Din centura Capitalei s-au reabilitat doar 20 de kilometri, costul fiind de aproape 100 de milioane de euro. Pentru două tronsoane ale centurii de nord, lucrările de extindere la 4 benzi sunt într-un stadiu incipient (între 7% și 35%), dar oficialii Companiei de Autostrăzi și-au propus să taie panglicile în 2016, respectiv în 2017. Numai exproprierile pentru acești 20 kilometri (între A1 și Chitila, respectiv DN2- A2) costă aproximativ 47 milioane de lei. Pentru centura de sud, oficialii CNADNR au reluat de la zero documentația. Consiliul Județean Ilfov susține și integrarea modalităților de transport - feroviar, rutier și aerian.

  • Pensionari vs. Natură

Lacul Amara, tot mai degradat

Paradisul turistic al județului Ialomița se numește Lacul Amara, visul pensionarului suferind de reumatism. Lista afecțiunilor despre care se spune că ar putea fi tratate aici este impresionantă: reumatisme articulare, poliartroză, reumatisme degenerative, afecțiuni neurologice periferice, afecțiuni ginecologice și chiar și sechele post-traumatice. Totuși, presa locală scria că lacul este în pericol, întrucât este pe cale să sece. Indicele de salinitate este ridicat, iar colmatarea cuvetei lacului și astuparea izvoarelor din pânza freatică au diminuat adâncimea apei. Recent, prin apariția unui cordon sedimentat longitudinal, s-a micșorat volumul apei utile, afectând sever speciile de pești și diminuând major apetitul speciilor de păsări pentru cuibărit, scria, în 2013, opiniabuzau.ro. Lacul are o adâncime medie de 2 metri și suprafața de 5 kilometri pătrați, iar „starea ecologică a corpului de apă este moderată”. Pasajul de la Balta Albă la Lacul Amara este coridor de traversare pentru păsările călătoare, iar schimbarea ecosistemului ar putea să gonească definitiv stolurile care poposesc an de an deasupra apei.

  • MUNCĂ Ș I ȘOMAJ

Două județe agricole aflate la poluri opuse în clasamentul șomajului

Județele din sudul țării Ialomița și Ilfov sunt situate într-o zonă de câmpie, care include și Bărăganul, grânarul României. Economia județului Ialomița este legată de agricultură. Cea mai mare companie locală este Expur SA, producătorul uleiului „Untdelemn de la Bunica”.


BREAKING. Exit-poll, ora 23:00! Rasturnare de situatie! Care e clasamentul FINAL. Nimeni nu se astepta la asta

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Romania 4 YOU

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI