Infrastructura de transport, cea de energie electrică și de gaze reprezintă un pachet minimal pentru o dezvoltare durabilă și sustenabilă la nivel național, a declarat astăzi ministrul Energiei, Victor Grigorescu.
“La nivel național există o legătură între infrastructura de transport, infrastructura de transport energie și conectivitate. Cred că ne dorim cu toții să ducem în fiecare localitate un drum, să tragem un cablu electric, sau conducte de alimentare cu gaze naturale. Aceste trei elemente de infrastructură sunt un soi de pachet minimal pentru a permite o dezvoltare economică durabilă și sustenabilă”, a spus Victor Grigorescu, în cadrul unei dezbateri, potrivit Agerpres.
Potrivit acestuia, în România încă există peste 100.000 de gospodării care nu dețin aceste utilități.
Potrivit acestuia, în calea atingerii acestui obiectiv există patru provocări.
“Avem nevoie să construim infrastructura de la zero în zonele în care nu există. Nu ar trebui să uităm că România are, cred eu, peste 100.000 de gospodării neelectrificate, care astăzi nu sunt conectate la rețele de gaze naturale, ca să nu mai vorbim de rețea proprie de infrastructură de transport”, a afirmat ministrul.
De asemenea, trebuie modificată și modernizată şi infrastructura existentă. “Mă gândesc la marile aglomerări urbane, la experiența noastră în timpul iernii, dar și la zonele cu dezvoltare industrială crescută. Avem nevoie să investim sume importante pentru a adapta rețelele de transport la această nouă realitate. Trebuie să facem față unei creșteri de consum, trebuie să ne gândim și la viitor, poate facem loc autovehiculului electric sau poate răspundem și în acest fel, modernizând infrastructura, la o potențială tranziție de la încălzirea pe bază de gaze naturale la încălzirea folosind echipamente electrice în viitor”, a subliniat ministrul Energiei.