Evenimentul Zilei > International > În conflictul cu AstraZeneca, UE primește câștig de cauză . Compania, obligată să livreze, sau va fi penalizată cu 10 euro per doză
În conflictul cu AstraZeneca, UE primește câștig de cauză . Compania, obligată să livreze, sau va fi penalizată cu 10 euro per doză

În conflictul cu AstraZeneca, UE primește câștig de cauză . Compania, obligată să livreze, sau va fi penalizată cu 10 euro per doză

În disputa legală cu compania farmaceutică AstraZeneca în ceea ce privește livrarea dozelor de vaccin anti-Covid promise, instanța belgiană a dat câștig de cauză Uniunii Europene . Conform Comisiei Europene, Curtea de la Bruxelles a a cerut AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze până la 27 septembrie 2021, anunță Digi24.

Instanța a decis ca AstraZeneca să livreze de urgență 50 de milioane de doze de vaccin până în 27 septembrie 2021, conform următorului calendar:

  • 15 milioane de doze până în 26 iulie, la ora 9 a. m.
  • 20 milioane de doze până în 23 august
  • 15 milioane de doze până în 27 septembrie

Decizia judecătorului a fost luată pe baza faptului că AstraZeneca și-a încălcat obligațiile contractuale cu Uniunea Europeană. Dacă compania AstraZeneca nu se va conforma cu aceste termene limită, atunci compania va trebui să plătească o penalitate de 10 euro pentru fiecare doză care nu a fost livrată.

Instanța a stabilit, de asemenea, că AstraZeneca ar fi trebuit să facă toate eforturile pentru a livra vaccinurile așa cum promisese în contract.  Compania trebuia să folosească și spațiile sale de producție din Marea Britanie, menționate în mod explicit în contract.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat decizia:

„Decizia confirmă poziția Comisiei: AstraZeneca nu și-a respectat angajamentele pe care și le-a luat în contract. Ne bucurăm că un judecător independent confirmă acest fapt. Această decizie arată nu doar că a noastră campanie de vaccinare europeană este eficientă pentru cetățenii noștri în fiecare zi, ci și că a fost stabilită pe baze legale stabile”.

AstraZeneca a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise

Scandalul dintre AstraZeneca și Comisia Europeană a început după ce compania anglo-suedeză a anunțat că va putea livra doar 25% din cele 100 de milioane de doze promise Uniunii Europene din cauza unor probleme de producție la fabrica din Belgia, spațiu care este deținut de compania franceză Novasep.

Totodată, deși a anunțat că livrările pentru UE vor fi reduse, compania a dat asigurări guvernului britanic că va continua producția de 2 milioane de doze pe săptămână pentru a își putea îndeplini obligația contractuală de a livra 100 de milioane de doze în Marea Britanie.

Bineînțeles, în urma acestor declarații și anunțuri, Comisia Europeană a pus la îndoială explicația firmei anglo-suedeze. Aceasta a vrut să afle dacă nu cumva dozele care ar fi trebuie să fie livrate spre Europa s-au  „rătăcit” spre Regatul Unit.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: