Editura Evenimentul si Capital

În ce condiții va fi scutit de impozit profitul reinvestit

14-04/08-uzina-03-465x390
Autor: | | 0 Comentarii | 433 Vizualizari

Guvernul a publicat, în Monitorul Oficial, ordonanța privind facilitatea care va fi valabilă până în 2017.

Măsura se aplică din 1 iulie, profitul luat în calcul fiind cel realizat după această dată. Banii rezultați din facilitate vor fi constituiți sub formă de rezerve financiare. Măsura nu are aproape niciun element de noutate, fiind o copie fidelă a celei din 2009, implementată de Guvernul Boc. Ca și atunci, scutirea se aplică pentru sumele investite în producția sau achiziția de echipamente și utilaje tehnologice.

Ce se poate cumpăra

Echipamentele achiziționate trebuie să fie noi și să rămână în portofoliul companiei cel puțin jumătate din perioada normală de funcționare. Durata este prevăzută în „Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe”. Dacă bunurile sunt înstrăinate de companie înainte de termenul limită, investitorul va datora statului impozitul pe profit pentru valoarea acestor echipamente. Mai mult, se vor plăti și penalitățile de întârziere aferente.

Unde se duc banii

Sumele din scutirea de impozit nu vor fi folosite pentru cheltuieli sau alte investiții, ci vor merge spre constituirea de rezerve financiare în companie, ceea ce limitează beneficiile măsurii. „Termenul până la care această rezervă trebuie să rămână în unitate este nedeterminat. Banii vor rămâne ca sursă de capitaluri proprii, iar schimbarea destinației va duce la impozitarea sumei”, atrage atenția consultantul financiar Adrian Bentea.

Cum se calculează

Deocamdată, nu au fost elaborate normele de aplicare ale acestei facilități. În 2009, când a mai fost aplicată măsura, impozitul pentru suma investită se scădea din cel datorat de companie pentru perioada în care a făcut achiziția. Ceea ce plătea, în final, compania, fiscului, era diferența rezultată. Dacă impozitul aferent achiziției era mai mare decât cel pe profit, atunci partea din investiție care nu beneficia de facilitate putea fi amortizată accelerat.

Cât suportă statul

Pentru a doua jumătate a lui 2014, Executivul a estimat că valoarea scutirilor de impozit va fi de 137,5 milioane de lei, ceea ce înseamnă că pentru un an întreg facilitatea s-ar putea ridica la circa 270 de milioane de lei. Impactul financiar redus al acesteia explică și de ce a fost introdusă conform „calendarului” Executivului. În schimb, scăderea CAS cu cinci puncte, o măsură care ar implica diminuarea veniturilor bugetare cu câteva miliarde de lei, doar pentru o jumătate de an, întârzie, deși a fost din 2012 una din prioritățile actualei puteri.

Simona Halep a plans la final! Galerie foto

Pagina 1 din 1

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Economie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI