În căutarea EXTRATEREȘTRILOR. Cum își propun astronomii să detecteze viața de pe alte planete

În căutarea EXTRATEREȘTRILOR. Cum își propun astronomii să detecteze viața de pe alte planete

Examinarea eventualelor urme de poluare pe planetele îndepărtate ar putea permite găsirea unor urme de viaţă sau chiar a unor civilizații extraterestre, estimează un studiu publicat miercuri şi citat de AFP.

În anumite condiţii, astronomii ar putea astfel să reuşească să detecteze în deceniul următor prezenţa unor societăţi extraterestre industrializate, estimează un studiu al Centrului de astrofizică Harvard-Smithsonian.

Oamenii de ştiinţă pot deja să studieze atmosferele planetelor din afara sistemului nostru solar pentru a detecta acolo prezenţa oxigenului şi a metanului, care pot fi produse de forme de viaţă inteligente sau de microbi.

Dar o civilizaţie extraterestră poate emite şi alte gaze, ca de exemplu clorofluorocarboni (CFC), cum facem noi pe Terra, adaugă studiul.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acest telescop va fi de 10 până la 100 de ori mai puternic decât predecesorul său Hubble, potrivit agenţiei spaţiale americane.

Autorii studiului notează că această metodă de cercetare ar putea permite să fie găsite forme de viaţă inteligente, dar ar putea şi să descopere urme ale unor civilizaţii extraterestre care s-au autodistrus.

Unele substanţe poluante pot rămâne în atmosfera terestră 50.000 de ani, pe când altele dispar după 10 ani. Absenţa acestora din urmă ar sugera o sursă de viaţă dispărută.