Evenimentul Zilei > Social > În atenția românilor care se pregătesc să plece în Grecia: Alertă de fenomene extreme. Care sunt zonele de risc
În atenția românilor care se pregătesc să plece în Grecia: Alertă de fenomene extreme. Care sunt zonele de risc

În atenția românilor care se pregătesc să plece în Grecia: Alertă de fenomene extreme. Care sunt zonele de risc

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) atenționează turiștii români care vor dori să petreacă vacanţa în Grecia că vor urma fenomene meteo extreme în mai multe zone ale statului elen.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează cetăţenii români care intenţionează să călătorească în Republica Elenă că Serviciul de Meteorologie elen (EMY) a emis o prognoză cu privire la apariţia unor fenomene meteo extreme, anume deteriorarea rapidă a condiţiilor meteo, scăderea semnificativă a temperaturii, furtuni puternice şi intensificări însemnate ale vântului.

MAE: frontul de aer rece va afecta predominant zonele de vest, nord şi est ale Republicii Elene, după cum urmează:

– vineri se vor înregistra temperaturi maxime de 44-46° C şi risc foarte mare de incendii;

începând de vineri, temperaturile vor scădea în vestul şi în nordul teritoriului elen, pe insula Creta şi în arhipelagul Dodecanez (nu va fi depăşită valoarea de 36° C, în timp ce în restul teritoriului temperaturile vor scădea cu 3 până la 5° C);

vor fi înregistrate intensificări semnificative ale vântului din direcţiile vest şi nord-vest, care vor predomina în Marea Ionică, Marea Egee şi insulele din aceste zone, cât şi în partea continentală a Republicii Elene.

Începând cu după-amiaza zilei de vineri, odată cu trecerea frontului de aer rece, care este principala cauză a acestei schimbări a vremii, intensificarea temporară a vântului se va manifesta în principal din direcţia nord – nord-vest. Sâmbătă şi duminică, temperatura nu va depăşi 35-37° C în majoritatea regiunilor, în timp ce pentru intervalul 9 – 11 august este prognozat un nou val de caniculă (temperaturi de 40-42° C în partea centrală şi sudică a Greciei continentale), fiind prevăzută o scădere a temperaturilor începând cu ziua de 12 august.

Concentraţii ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români aflaţi permanent ori temporar sau care intenţionează să călătorească în Republica Elenă în legătură cu existenţa unei concentraţii ridicate de particule fine PM2.5 în regiunea Attica, generată de fumul produs de incendiile din Evia şi zonele învecinate, recomandând locuitorilor din aceste zone să evite deplasările în aer liber şi să poarte măşti de protecţie cu un grad de filtrare ridicat.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Atena +302106710035 şi Consulatului General al României de la Salonic +302310340088, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie şi telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Elenă +306978996222 şi Consulatului General al României de la Salonic +306946049076.

Totodată, Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet atena.mae.ro, salonic.mae.ro, se arată în comunicatul de pe site-ul MAE.

Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: