Am primit a cincea tranşă de împrumut de la FMI

Fondul Monetar Internaţional a aprobat, aseară, o nouă tranşă de împrumut pentru România, în valoare de 900 milioane de euro.

Cel mai probabil, banii vor intra luni în contul Băncii Naţionale a României.

"Consiliul Director a votat în unanimitate aprobarea celei de-a cincea tranşe pentru România. Semnalul este unul puternic de susţinere a reformelor din România care urmează să fie implementate şi de încredere în modul în care lucrurile se desfăşoară. Board-ul a aprobat şi derogarea cerută de România privind ţinta de arierate", a declarat pentru Mediafax reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.

Cele 900 de milioane de euro sunt destinate acoperirii deficitului de balanţă, în timp ce virările anterioare de la FMI către bugetul de stat au reprezentat o acţiune proactivă a Fondului, care a procedat similar şi cu alte state în această perioadă de criză, pentru a susţine deficite temporare, a mai explicat Tănăsescu. România se îndreaptă spre stabilitate

România a făcut paşi importanţi în restaurarea stabilităţii macroeconomice şi ajustarea dezechilibrelor de dinaintea crizei, iar echilibrarea bugetului prin tăierea cheltuielilor cu salariile şi creşterea de taxe va ajuta la atenuarea impactului social al acestor măsuri, sunt de părere reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional, în cadrul unui comunicat.

John Lipsky, first deputy managing director în cadrul FMI apreciază că autorităţile române şi-au asumat măsuri ambiţioase pentru a contracara slăbirea poziţiei fiscale şi pentru a pregăti terenul pentru o îmbunătăţire sustenabilă a finanţelor publice. El mai consideră reducerea cheltuielilor publice prin ultimele măsuri de austeritate - reducerea salariilor bugetarilor cu 25% şi majorarea cotei TVA la 24% - pentru a realiza un deficit de 6,8%, vor atenua impactul social.

România a încheiat în primăvara anului trecut un acord de finanţare externă cu UE, FMI  şi alte instituţii financiare internaţionale, în sumă totală de aproximativ 20 de miliarde de euro.

  • Valoarea totală a finanţărilor virate României de către FMI, în cadrul împrumutului stand-by în sumă de circa 13 miliarde de euro, este de peste 9,2 miliarde de euro, dintre care pentru acoperirea deficitului bugetar s-au utilizat circa 2,2 miliarde de euro, iar diferenţa a intrat în rezervele BNR.