Impozitele și taxele locale, mai mari cu 15%, la Constanța

Consiliul Local Municipal Constanța a aprobat proiectul privind stabilirea impozitelor și taxelor locale la nivelul municipiului Constanța în anul 2020, acestea fiind majorate cu 15% față de anul 2019. Taxa de gunoi crește la 6,5 lei de persoană, lunar. Iar ca noutate, taxa de dezvoltare și promovare a turismului va fi reintrodusă pentru proprietarii de locuințe, din stațiunea Mamaia, utilizate în scop turistic.

Proiectul pentru majorarea, în 2020, cu 15% a taxelor și impozitelor locale a fost inițiat de primarul Constanței, Decebal Făgădău, care susține că în 2019, Constanța a avut cele mai mici taxe locale din Europa.“Mi-am asumat acest proiect de hotărâre și am propus consilierilor locali să creștem taxele locale, cele mai mici din Europa, cu 15%, însemnând 4, 6% ajustare cu rata inflației, obligatorie, și o creștere cu 10, 4 %, suplimentar”, a declarat Decebal Făgădău la finalul ședinței Consiliului Local Municipal. Consilierii PNL au votat împotriva proiectului. Taxa de habitat a crescut de la 5 lei la 6,5 lei/persoană/lună, taxă pe care primarul nu o o vede mare când în alte orașe din țară “veți vedea că este 11 lei, 12 lei, chiar și 16 lei de persoană, pe lună, gunoiul.”

 

 

Pentru rezervarea unui loc de parcare de către persoanele fizice taxa a crescut de la 185 de lei la 200 de lei. În Constanța, cele mai multe parcări sunt cu plată, tarifele fiind între 2,50 lei/oră la Constanța, urmând să ajungă la 10 lei/oră la Mamaia, în weekenduri. În urma unui studiu făcut de Consiliul Concurenței, privind locurile de parcare, Constanța s-a afla sub media orașelor din România, potrivit lui Decebal Făgădău:”Nicăieri, dar nicăieri în lume nu vine cineva cu mașina în centrul orașului, gratuit, și îl mai și ceartă pe primar sau pe președintele Consiliu Județean că nu are loc de parcare. Nu există nicăieri în lumea aceasta abordare. Tocmai de aceea, pe noi ne interesează cel mai mult să respectăm regulile. Nu ne interesează să colectăm atât de mult taxe ci să punem rânduială în viața orașului.”

 

Pentru că stațiunea Mamaia a devenit, de mult, un cartier al Constanței, plin de blocuri de locuințe, atât pe malul lacului Siutghiol când și în nordul stațiunii unde se întind cartiere rezidențiale, Consiliul Local Municipal a reintrodus în categoriile de contribuabili a taxei de promovare  și dezvoltarea a turismului pe proprietarii acestor locuințe, folosite în scop turistic. Taxa de promovare a turismului este plătită de operatori economici, persoane fizice autorizate care își desfășoară activitatea în stațiunea Mamaia și în Satul de Vacanță. Este vorba de cei care dețin hoteluri, restaurante, baruri, discoteci, cazinouri, săli de jocuri, farmacii, terenuri de spor, etc și locuințe. Taxa variază, în funcție de destinația spațiului, între 200 de lei și 4000 de lei/an.