Evenimentul Zilei > Social > Se închide activitatea economică? Statul va deconta din nou indemnizațiile de șomaj tehnic
Se închide activitatea economică? Statul va deconta din nou indemnizațiile de șomaj tehnic

Se închide activitatea economică? Statul va deconta din nou indemnizațiile de șomaj tehnic

 Guvernul pregătește un proiect de ordonanță prin care reinstituie, până la final de an, decontarea indemnizațiilor de șomaj tehnic acolo unde activitatea se întrerupe total sau parțial, conform unor surse avocatnet.ro. Se păstrează procentul de decontare și procedura rămâne similară.
Potrivit proiectului de OUG, statul va suporta, până la 31 decembrie 2021, indemnizațiile de șomaj tehnic (suspendarea CIM-ului) în cuantum de 75% din salariul de bază, dar maximum 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2021.
Guvernul se pregătește să susțină din nou de la bugetul de stat indemnizațiile de șomaj tehnic, până la 31 decembrie 2021, în contextul în care Executivul vorbește din nou despre „interzicerea” unor activități economice, ca urmare ritmului accelerat de creștere a îmbolnăvirilor cu COVID-19, arată un proiect de ordonanță de urgență.

De această măsură beneficiază salariații angajatorilor care întrerup temporar total activitatea

Potrivit sursei menţionate, măsura se aplică și salariaților angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, care nu beneficiază de concediu medical și care nu primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă”, prevede motivarea atașată proiectului.

„Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență și până la 31 decembrie 2021, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului, […] ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizaţiile de care beneficiază salariaţii se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat şi se suportă din bugetul asigurărilor pentru şomaj, dar nu mai mult de 75% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021, cu modificările și completările ulterioare”, arată proiectul de ordonanță de urgență.

Indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat e supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale

Și modul de decontare rămâne neschimbat, urmând să fie stabilit în detaliu prin norme suplimentare, ulterioare ordonanței. Prin e-mail, se vor depune la agențiile de ocupare a forței de muncă, cereri de decontare însoțite de lista angajaților în șomaj tehnic, urmând ca plățile să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.

De asemenea, mai prevede proiectul de OUG, firmele vor putea acorda și indemnizația Kurzarbeit, și indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat în persoana aceluiași salariat.

Prevederile POUG urmează să se aplice după ce Guvernul adoptă măsurile și ordonanța e publicată în Monitorul Oficial, scrie avocat.net.