Dacă vrei să îţi alegi un anumit număr de înmatriculare pentru maşina ta, tot ce trebuie sa faci este să soliciţi acest lucru atunci când o înmatriculezi.  Totusi, atunci cand iti alegi numarul de inmatriculare trebuie sa tii cont de cateva restrictii.
Potrivit Regulamentului de aplicare a Codului Rutier, nu pot fi atribuite combinaţiile de litere care pot avea o semnificaţie obscena sau cele care pot conduce la asocierea cu denumirile unor autorităţi publice, daca acestea solicită in scris autorităţii emitente restricţionarea atribuirii unei anumite combinaţii a numarului de inmatriculare, scriu jurnaşiştii de la newspascani.ro.

 

POL, DEP, SEN sau SRI intezise!

Combinatiile interzise de numere de inmatriculare sunt cuprinse într-un dictionar al Direcţiei Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor. Acest dicţionar functionează la nivelul întregii ţări şi include 1.528 de combinatii interzise. Printre acestea se numara combinatiile care au fost restrictionate pentru uzul propriu al unor institutii: Poliţia Română (POL), Camera Deputaţilor (DEP), Senat (SNT), Serviciul Român de Informatii (SRI) sau Ministerul Administraţiei şi Internelor (MAI).

PZD, PLM, PUL, CUR, MUI, FUT, deasemenea, interzise

De asemenea, sunt interzise si combinatiile de litere care incep cu “I” sau “O” deoarece aceste litere pot fi confundate cu cifrele 1 si 0. Din acelasi motiv, nu sunt permise nici combinatiile “III” sau “OOO”. În plus, sunt interzise şi combinatiile care au conotatii sexuale cum ar fi: PZD, PLM, PUL, CUR, MUI, FUT ş.a.m.d.
Regulamentul de aplicare a Codului Rutier mai stipulează că persoanele care deţin deja vehicule înmatriculate cu numere restricţionate pot utiliza în continuare numerele în cauza, dar numai până la înstrăinarea vehiculului.