Imperiul romano-bulgar

Aderarea comuna a celor doua tari la Uniunea Europeana a fost sarbatorita, in Giurgiu si Ruse, printr-o ceremonie cu iz de "23 august".

S-a intamplat. Oficial, de ieri, la mai bine de o jumatate de luna de cand au pasit cu roseata in obraji, brat la brat, in marea familie europeana, Romania si Bulgaria si-au marturisit public sentimentele de prietenie vesnica.

Intr-o festivitate comuna, derulata pe traseul Giurgiu-Ruse, romanii si bulgarii au incercat de toate: mancare, bautura, cantece populare, copii dansand, poze de amintire facute pe podul ce separa cele doua tari etc.

Dupa care, din nou, mancare, bautura, dansuri... Totul intr-un iz puternic de sarbatoare oficiala socialista si intr-un decor, cel putin in partea romana, care te facea curios cum a putut tara noastra sa se integreze cu atata succes in Europa. In Complexul "Europa", desigur...

Discursuri si schimburi de medalii

Buna ziua, dragi romani si bulgari! Sunteti martori astazi la un moment istoric! Gata cu ceafa groasa, castraveciorii murati si cu proverbe expirate gen "s-a inecat ca tiganul la mal"! De astazi devenim prieteni. Ca aperitiv, vom asculta discursurile celor doi ministri de interne, domnul Vasile Blaga si domnul Rumen Petkov.

"Problemele noastre sunt cele ale Europei: securitatea sau problema migratiei. Uitandu-ne in spate, putem spune ca ne-am facut datoria cu prisosinta. Nu am mimat reformele, iar astazi se culeg roadele. Structurile noastre sunt compatibile cu cele ale statelor membre UE".

Nu-i asa ca suna frumos? Dar, stati asa, e abia inceputul! Aplaudati, acum! Oficialitatile celor doua tari fac schimb de medalii de argint si se felicita. Nu-i asa ca nu v-ati mai distrat in felul acesta de pe vremea cand Doru Octavian Dumitru facea ravagii printre iubitorii de umor?

"Dumnezeu ne-a invatat sa iubim!"

In sala mare din Teatrul Valah, caldura ti se lipeste de fata si te simti de parca toate caloriferele au fost potrivite pe programul "clei pe spate".

Cu toate acestea, toata suflarea mandrului oras Giurgiu sta cuminte pe scaune, imbracata in cele mai frumoase articole vestimentare si accesorii, scoase expres de la naftalina: blanuri, costume visinii, genti din pieile diverselor mamifere si taratoare.

Partea artistica este intretinuta de doi tineri, un roman si o bulgaroaica, ce tin un discurs la finalul caruia parca te astepti sa auzi: "Partidul, Ceausescu, Romania!". "Suntem la fel de buni ca ei, suntem la fel de europeni, iar de maine vom lupta cu mintea si condeiul sa demonstram asta. Aveti incredere in noi, tinerii romani si bulgari. Europa este a noastra!" (Urmeaza aplauze frenetice).

In continuare, publicul s-a delectat cu un cantecel extrem de haios, interpretat de cativa copii de la un ansamblu artistic din Giurgiu. Versurile piesei reflecta indeaproape temele fundamentale ale copilariei: iubirea, valorile morale, globalizarea. Iata cateva mostre: "Dumnezeu ne-a invatat sa iubim/Sa stam alaturi la bine si la greu" sau "Vorbim aceeasi limba si suntem la fel/Europa suntem noi toti". Sala e in delir. E minunat! De astazi, suntem prieteni cu fratii de la sud de Dunare!

Atractia zilei: masa festiva

Participantii au asistat apoi la o noua conferinta de presa, sustinuta de prefectul judetului Giurgiu, Sergiu Norut Stanisteanu, ministrul administratiei si internelor, Vasile Blaga, si omologul bulgar, Rumen Petkov.

Expusi pe o scena de teatru mica, intr-o sala cu peretii cojiti si ticsita de reflectoare, cei trei recita, intr-o forma usor modificata, aceleasi teme de mai devreme.

Se vorbeste despre meritul celor doua popoare in aderarea comuna la UE, despre "concurenta care a existat odata intre tarile noastre, dar e bine ca s-a terminat, nu era benefica", despre colaborare, schimb de date si despre angajatii ministerelor de interne din cele doua state, care s-au rupt de nenumarate ori de langa familii pentru a duce la bun sfarsit planul integrarii. Final apoteotic.

Ziaristii, fanfara romaneasca, cea bulgareasca, oficialitati si giurgiuveni care treceau pe strada si au mirosit carne in apropiere au dat buzna intr-o sala a aceluiasi teatru, in care troneaza o soba mare cu insemnul Republicii Socialiste Romania.

Cand e "petrecerea" mai in toi si mesenilor le-a venit si pofta de degustari de licori, se sparge cheful. Destinatia urmatoare: Podul Prieteniei, Giurgiu-Ruse, iar apoi in Bulgaria, unde urmeaza un program cu totul si cu totul deosebit: masa festiva, dansuri populare, schimb de medalii si conferinte de presa.

Prietenie pe bani publici

Mesele oferite la Giurgiu au costat 3.700 de lei

Reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au comunicat oficial ca mesele oferite la Giurgiu au costat 3.700 de lei. Bani din bugetul ministerului, adica bani publici.

"Suma aprobata pentru desfasurarea acestei actiuni de protocol (organizarea unei mese oficiale - oferita ministrului de interne bulgar - si a unui cocktail - pentru presa) a fost 3.700 de lei. Limita maxima in cadrul careia se poate aproba o astfel de cheltuiala pentru actiuni de protocol este de 60 de lei de persoana (pentru masa oficiala) si 12,5 lei de persoana (pentru cocktail). Aceasta prevedere se regaseste in Ordonanta Guvernului nr. 80/2001, republicata cu modificari si completari. De aceasta suma se pot folosi autoritatile publice (ministrii, secretarii de stat si persoanele cu functii asimilate acestora)", a precizat MAI.

Reprezentantii ministerului au scapat insa din vedere onorariile membrilor ansamblului Ciocarlia si ale Fanfarei Jandarmeriei, platite tot din banii contribuabililor. La acestea se adauga si costurile pe care le-a implicat deplasarea la Giurgiu si, apoi, la Ruse, a oficialilor romani si a invitatilor, pentru care au fost folosite peste zece masini ale politiei si ale ministerului, precum si un autocar. Un calcul estimativ ne arata ca la cei 3.700 de lei se mai adauga alti cel putin 4.000 de lei.

LA EI NU-I CA LA NOI

Plimbari paralele: prin parc si printre daramaturi

Bulgaria, orasul Ruse. Gunoaiele si blocurile negre din Giurgiu sunt inlocuite de stradute inguste ce converg catre parcul central. La Ruse nu e sarbatoare.

Mamele isi scot copiii in parc, pensionarii se incalzesc la soare, iar tinerii se plimba, parca fara un obiectiv precis, pe strazile orasului. Nici urma de fanfare sau gura-casca care asteapta momentul mesei festive.

Cel putin aparent, daca se sarbatoreste in vreun fel imprietenirea cu poporul roman si aderarea la Uniunea Europeana, petrecerea are un caracter mai degraba secret sau retinut.

In Romania insa, petrecerea a luat sfarsit. Din Giurgiu au disparut coloanele oficiale, carurile de transmisie TV si masinile somptuoase. Giurgiuvenii si-au reluat viata, in regim de marsarier. Singurul lucru ce mai aminteste de festivitatile din urma cu doar cateva ore sunt discutiile localnicilor. "Au fost bulgarii aici, in Giurgiu. A fost frumos, concerte, festivitati".

Sau: "Cica putem trece dincolo doar cu buletinul, nu ne mai controleaza astia deloc. L-am auzit eu pe ministru vorbind". Sau: "A venit fanfara. Au cantat pentru integrarea in UE. Si a fost masa... Carnaciori, chiftelute si branza". Si lista poate continua.

Dupa care incepe drumul printr-o parte a Romaniei aflata parca in paragina generala, printre daramaturi, foste spatii industriale scoase la vanzare sau inchiriere, case lovite parca, de curand, de furtuna. Iar peste toate, troneaza mandre stegulete, mari si mici, care ne informeaza ca este adevarat, Romania a intrat in Uniunea Europeana.