Evenimentul Zilei > Economie > Imobiliare. Într-un singur oraș din România locuințele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi
Imobiliare. Într-un singur oraș din România locuințele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi

Imobiliare. Într-un singur oraș din România locuințele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi

Piața imoboliară de la noi este pe pantă ascendentă, prețurile cresc de la o lună la alta. După un avans de 0,5% în luna iunie, suma medie solicitată pentru apartamentele disponibile spre vânzare la nivel național (noi și vechi) s-a majorat cu 6,7% în prima jumătate a acestui an. Concret, în medie românii cer 1.120 de euro pe metru pătrat util (față de 1.050 de euro pe metru pătrat util la finele lui decembrie 2016).

Cu o singură excepție, cele care s-au scumpit au fost locuințele noi. Cea mai mare creștere a avut loc în Cluj-Napoca. Locuințele clujene costă azi, în medie, 1.372 de euro pe metru pătrat util, față de 1.247 de euro pe metru pătrat util la începutul anului. Apartamentele noi s-au scumpit cu 12,3% în decurs de șase luni.

În toate marile orașe – București, iași. Constanța, Brașov – cel mai mult au crescut prețurile locuințelor noi. Excepție face Timișoara. ”În orașul de pe Bega, prețul mediu cerut pentru apartamentele scoase la vânzare s-a majorat cu 0,6% în iunie și, respectiv, cu 8,2% în primul semestru din 2017 (de la 1.027 la 1.111 euro pe metru pătrat util). Timișoara este singurul oraș în care locuințele vechi s-au scumpit mai mult decât cele noi în ultimele șase luni: astfel, cele dintâi s-au apreciat cu 9,3% (de la 1.018 la 1.113 euro pe metru pătrat), iar cele din urmă cu 4,4% (de la 1.056 la 1.102 euro pe metru pătrat)”, arată Daniel Crainic, agent imobiliar. (Foto: Adrian Pîclișan)