"Poligamia este adesea o nedreptate pentru femei și copii", a declarat influentul cleric. Remarca acestuia a fost postată pe Twitter de pe contul Al-Azhar, cea mai prestigioasă universitate religioasă islamică sunită.
Practica respectivă este rezultatul "lipsei de înțelegere a Coranului și a tradiției Profetului", a adăugat acesta.
Tayeb a abordat același subiect în cadrul unei emisiuni săptămânale de televiziune difuzată în fiecare vineri: "Cei care spun că instituția căsătoriei trebuie să fie poligamă greșesc foarte tare".
Acesta a adăugat că Sfântul Coran susține că, pentru ca un bărbat musulman să poată avea mai multe soții, el trebuie să "respecte condiții de corectitudine și, dacă nu există corectitudine, este interzis să ai mai multe neveste".
După ce comentariile marelui imam au declanșat o dezbatere aprinsă pe rețelele de socializare, Al-Azhar a precizat sâmbătă că nu a cerut interzicerea poligamiei.
În comentariile sale de vineri, Tayeb a făcut un apel general pentru ca modul de abordare a problemelor referitoare la femei să fie revizuit.
"Femeile reprezintă jumătate din societate. Dacă nu ne pasă de ele, este ca și cum am merge într-un picior", a declarat acesta în comentariile publicate pe Twitter.
Declarațiile marelui imam au fost salutate de Consiliul Național pentru Drepturile Femeilor din Egipt.
"Religia musulmană onorează femeile – a adus dreptate și numeroase drepturi pe care nu le aveau înainte", a declarat președintele Consiliului, doamna Maya Morsi.

 

 

Te-ar putea interesa și: