Evenimentul Zilei > Social > Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin. FOTO
Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin. FOTO

Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin. FOTO

Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin. Telescopul de la Observatorul Gemini din Mauna Kea a surprins un fenomen ciudat pe cer.
Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin. Laboratorul Național de Cercetare a Astronomiei Optice-Infraroșii (NOIRLab) a publicat „imaginea săptămânii”. Fenomenul  „este atât de străin, încât pare a fi un efect special”, a spus NOIRLab.

Imagini stranii pe cer. Un fenomen ciudat a apărut din senin

Aceste fenomene ciudate sunt cunoscute sub numele de jeturi. S-au dovedit a fi întotdeauna dificil de studiat. Sunt extrem de greu de captat pe cameră: blițurile durează  doar zecimi de secundă  și sunt impoibil de văzut de la sol, deoarece sunt în general ascunse de nori de furtună.

Peter Michaud, managerul NOIRLab, spune că astronomii folosesc camerele telescopului pentru o fotografie a cerului la fiecare 30 de secunde. „Am văzut câteva alte cazuri de fenomene similare, dar acesta a fost cel mai bun exemplu de jet în atmosfera superioară”, a spus el.

Imagine 2 Sky sprites

Fenomen straniu în rosu, alb si albastru

Fulgerele albe obișnuite sunt diferite de aceste jeturi în mai multe moduri cheie. În timp ce fulgerul obișnuit trage între aerul încărcat electric timpul furtunilor, jeturile încep în diferite locuri ale cerului și se îndreaptă spre spațiu. De asemenea, nuanțele lor distinctive le deosebesc.

Sky sprites imagine reală 3

Jeturile roșii sunt explozii ultrarapide de electricitate care trosnesc prin regiunile superioare ale atmosferei –  între 37 și 80 km  (23 și 49 mile) în sus pe cer.  Şi apoi se deplasează spre spațiu. Unele jeturi au formă de meduză (foto mai sus) în timp ce altele, precum cea din imaginea Observatorului sunt coloane verticale de lumină roșie care șerpuiesc.

Stephen Hummel, specialist în fenomenele întunecate de la Observatorul McDonald, a surprins o imagine spectaculoasă a unui jet de meduză de pe o creastă de pe Muntele Locke din Texas în iulie anul trecut.
Observațiile lui Morgensen „sunt cele mai spectaculoase de acest fel”, au scris autorii studiului, potrivit celor relatate de sciencealert.