IMAGINI ŞOCANTE DE LA OPERAŢIUNEA DE LICHIDARE A LUI OSAMA BIN LADEN

IMAGINI ŞOCANTE DE LA OPERAŢIUNEA DE LICHIDARE A LUI OSAMA BIN LADEN

După ce Casa Albă a amânat vreme de două zile publicarea fotografiilor care stau dovadă că Osama bin Laden a fost ucis, preşedintele Barack Obama a decis ca acestea să nu mai fie date publicităţii, a anunţat BBC în această seară. Între timp, Reuters a difuzat o serie de fotografii şocante de la operaţiunea derulată de SEAL, duminică, în Pakistan. Sunt poze cu trei dintre oamenii ucişi în asalt, dar şi cu elicopterul prăbuşit în timpul misiunii.

Jurnaliştii de la Reuters au intrat în posesia primelor poze realizate la aproximativ o oră după raidul americanilor. Au fost făcute de un oficial pakistanez, care a intrat în reşedinţa lui Bin Laden în dimineaţa atacului. Două dintre victime erau îmbrăcate în ţinute tradiţionale, iar o a treia în tricou. Cadavrele zac într-o baltă de sânge, fără vreo armă în jurul lor. În locuinţa unde a fost executat Osama se mai afla şi o femeie, care a fost folosită drept scut uman când Osama a fost prins. Nu există fotografii cu aceasta. Invocând securitatea naţională, Barack Obama a hotărât că nu vor fi publicate fotografiile cu Osama mort, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, citând un interviu acordat de preşedinte postului CBS.

"Nu merită riscul", a tranşat liderul de la Casa Albă, de teamă că pozele ar inflama şi mai mult lumea musulmană. Difuzarea pozelor "macabre" ar putea incita la violenţă şi folosite de jihadişti ca "instrument de propagandă".

SURSĂ FOTO: REUTERS. Rămăşiţele elicopetrului prăbuşit în timpul misiunii de capturarea a lui Osama bin Laden. Americanii susţin că aparatul a căzut din cauza unor probleme tehnice şi nu a fost doborât. Vezi mai jos ce a declarat Obama la postul CBS: <object id="flashObj" width="480" height="270" classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=9,0,47,0"><param name="movie" value="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1" /><param name="bgcolor" value="#FFFFFF" /><param name="flashVars" value="videoId=931028443001&playerID=635367679001&playerKey=AQ~~,AAAAACpvMpk~,rAvHhAS7JOpa4tlt0CXVebDvGzQCdYY2&domain=embed&dynamicStreaming=true" /><param name="base" value="http://admin.brightcove.com" /><param name="seamlesstabbing" value="false" /><param name="allowFullScreen" value="true" /><param name="swLiveConnect" value="true" /><param name="allowScriptAccess" value="always" /><embed src="http://c.brightcove.com/services/viewer/federated_f9?isVid=1&isUI=1" bgcolor="#FFFFFF" flashVars="videoId=931028443001&playerID=635367679001&playerKey=AQ~~,AAAAACpvMpk~,rAvHhAS7JOpa4tlt0CXVebDvGzQCdYY2&domain=embed&dynamicStreaming=true" base="http://admin.brightcove.com" name="flashObj" width="480" height="270" seamlesstabbing="false" type="application/x-shockwave-flash" allowFullScreen="true" allowScriptAccess="always" swLiveConnect="true" pluginspage="http://www.macromedia.com/shockwave/download/index.cgi?P1_Prod_Version=ShockwaveFlash"></embed></object> Pro şi contra În ciuda apelurilor tot mai vocale venite din partea politicienilor şi a americanilor de rând, secretarul american de Stat, Hillary Clinton, şi cel al Apărării, Robert Gates, l-au sfătuit pe preşedintele Barack Obama să nu dea publicităţii fotografiile lui cadavrul liderului al-Qaida, relatează ABC News. Se pare că Obama i-a ascultat.

Ne puteți urmări și pe Google News

Fotografiile cu trupul neînsufleţit al lui Bin Laden sunt "groaznice", după cum le-a catalogat purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Jay Carney, aseară.

"Publicarea fotografiilor cu Osama Bin Laden este o problemă sensibilă şi încă analizăm dacă este necesar să facem acest pas", declara Carney, într-un briefing de presă, scrie AFP.

Potrivit lui, întrebarea la care încearcă să răspundă administraţia americană este dacă difuzarea imaginilor "serveşte sau deserveşte interesele noastre, nu doar aici, ci în întreaga lume".

Temerile cele mai mari erau că difuzarea lor ar putea inflama lumea musulmană, notează latimes.com. Un oficial american a susţinut, ieri, că o parte din craniul lui Osama bin Laden s-a desprins, după ce glonţul l-a nimerit deasupra ochiului stâng.

Liderul al-Qaida Osama bin Laden nu era înarmat când forţele speciale americane au luat cu asalt complexul în care locuia în Pakistan, dar el a opus rezistenţă înainte de a fi fost împuşcat, a mai declarat Carney. Chiar şi aşa intervenţia a fost legală.