Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini incredibile cu primii ardei iuți produși în spațiu. Astronaut ISS: „Ah, gustul iute al succesului!”. FOTO
Imagini incredibile cu primii ardei iuți produși în spațiu. Astronaut ISS: „Ah, gustul iute al succesului!”. FOTO

Imagini incredibile cu primii ardei iuți produși în spațiu. Astronaut ISS: „Ah, gustul iute al succesului!”. FOTO

NASA și partenerii săi internaționali și comerciali au demonstrat abilități în rezolvarea provocării de a hrăni echipajele pe orbita joasă a Pământului. Iar acum, astronauții de pe ISS arată că sunt buni cultivatori de ardei iuţi.

Astronauții de la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS) s-au bucurat pentru prima dată de reculata proprie de ardei iuți preparând taco.

„Ah, gustul iute al succesului!”, arată un mesaj publicat pe contul oficial al ISS de pe Twitter. „Ospățul de vineri. Cei mai buni taco spațiali de până acum: carne de vită fajita, roșii și anghinare rehidratate și ardei iuți”, a scris Megan McArthur, astronaut al NASA (FOTO).

Astronauții de pe Stația Spațială Internațională au cules primii ardei iuți crescuți vreodată în spațiu

De ce ardei iuţi în spaţiu?

Ardeii conțin câțiva nutrienți cheie și sunt o sursă excelentă de vitamina C. Plantele sunt, de asemenea, robuste, cu șanse mari de a crește cu succes în microgravitație. Ardeii se autopolenizează, făcând fructele ușor de cultivat, deoarece necesită doar agitarea plantelor. În plus, ardeii adaugă o varietate gustoasă dietelor echipajului. Sunt ușor de manevrat în microgravitație și sunt o cultură de tip pick-and-eat care nu necesită gătit sau procesare complexă.

Ardeii au, de asemenea, niveluri microbiene scăzute, deci sunt sigure pentru consum de astronauți. Deși crește mult mai mult decât culturile spațiale anterioare ale NASA, această varietate de ardei se maturizează în câteva luni și a crescut bine în spațiul limitat disponibil în interiorul Advanced Plant Habitat (APH) în timpul testelor la sol.

O imagine cu ardei chile crescând pe Stația Spațială Internațională.

„Este unul dintre cele mai complexe experimente de pe stația spațială”

Ardeii iuți fac parte din experimentul Plant Habitat-04 al NASA, adică prima dată când ardeii iuți sunt cultivați și crescuți oriunde în spațiu. Ardeii au crescut timp de patru luni, iar săptămâna trecută au fost recoltați. Mare parte dintre ardei vor fi trimiși înapoi pe Terra pentru analize.

„Este unul dintre cele mai complexe experimente cu plante de pe stația spațială de până acum datorită perioadelor îndelungate de germinație și creștere”, a explicat Matt Romeyn, investigator coordonator pentru PH-04.

Potrivit cercetătorilor, „o altă recoltă de ardei iuți va fi crescută și culeasă de astronauții Crew-3”, făcând referire la echipajul de patru persoane care se vor îndrepta curând spre stația spațială la bordul unei nave spațiale Crew Dragon de la SpaceX, relatează nasa.gov.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: