Evenimentul ZileiSocialBoala care uimește lumea medicală. Degetele devin din senin albe sau albastre. FOTO

Boala care uimește lumea medicală. Degetele devin din senin albe sau albastre. FOTO

Boala care uimește lumea medicală. Degetele devin din senin albe sau albastre. FOTO
Sindromul Raynaud, cunoscut și sub numele de fenomenul Raynaud, este o afecțiune medicală rară care limitează aportul de sânge la degete și, uneori, la degetele de la picioare, determinându-le să devină temporar albe sau albastre. Uneori, pot fi implicate urechile și nasul.

Numită după medicul Auguste Gabriel Maurice Raynaud, care a descris-o prima dată în teza sa de doctorat în 1862, această boală rară poate fi descrisă ca o reacție exagerată la stimuli precum frigul sau stresul.

Corpul încearcă să păstreze căldura încetinind fluxul de sânge în cele mai îndepărtate puncte, cum ar fi degetele. Pentru a face acest lucru, arterele mici care transportă sângele către acele puncte se constrâng, determinând astfel extremitățile să devină temporar albe și apoi albastre (foto), din cauza lipsei prelungite de oxigen în zona afectată.

Foto:  Instagram

fenomenul raynaud | DivaHair.ro

Fenomenul lui Raynaud durează de obicei aproximativ 15 minute, dar poate dura și câteva ore

Uneori durerea apare în timpul acestor atacuri, dar de obicei este doar o senzație de furnicături în zona afectată, după care degetele devin roșu aprins, înainte să revină la culoarea lor obișnuită.

Medicii nu înțeleg complet ceea ce determină corpul unor persoane să reacționeze excesiv la frig și stres și nu se cunoaște un remediu pentru această afecțiune rară.

Sindromul Raynaud, boala sezonului rece. Simptome, cauze si tratament

Se crede că aproximativ 4% dintre oameni experimentează fenomenul lui Raynaud, dar severitatea atacurilor variază. În unele cazuri, contrastul dintre degetele normale și cele în care circulația sângelui este restricționată devine aproape deranjant.

O vedetă a ținut boala ascunsă, însă acum a spus adevărul: "Aceasta e mâna mea". Cât de gravă e maladia cu care a fost diagnosticată

Sindromul Raynaud nu afectează de obicei calitatea vieții celor care suferă, dar în cazuri foarte rare, extreme, fluxul sanguin redus este atât de sever încât poate provoca leziuni ale țesuturilor, cum ar fi ulcere ale pielii sau chiar țesuturi moarte, care ar putea necesita eliminarea acelei părți a corpului. La anumite persoane care suferă, chiar și stimuli ușori precum aerul condiționat sau atingerea suprafețelor reci pot declanșa atacuri de sindrom Raynaud, scrie odditycentral.

Ce trebuie să faceți atunci când vi se albesc degetele

– Evitați fumatul

– Exerciții fizice – mișcarea poate crește circulația sângelui, printre alte beneficii pentru sănătate

–  Controlul stresului – Evitarea situațiilor stresante ar putea ajuta la controlul numărului de episoade

– Evitați schimbările de temperatură

– Încălziți-vă mâinile, picioarele sau alte zone afectate

– Mergeți în interior sau într-o zonă mai

-Puneți mâinile sub axile

– Faceți cercuri largi cu brațele

-Turnați apă caldă (nu fierbinte) peste degete

-Masați-vă mâinile și picioarele

-Dacă stresul declanșează un atac, ieșiți din situația stresantă și relaxați-vă.


Accesează: