Devon Archer, partener de afaceri cu fiul lui Joe Biden este un apropiat al familiei lui John Kerry, secretarul american de Stat de atunci. Ei bine, cei doi s-au instalat în funcţii când în estul Ucrainei începeau luptele dintre pro-ruși si forțele ucrainene. Iar ei au fost cooptati în fruntea companiei Burisma.

La începutul acestei luni, Joe Biden a declarat pentru Fox News că nu a discutat niciodată despre relațiile de afaceri străine ale fiului său cu el. „Nu am vorbit niciodată cu fiul meu despre relațiile sale de afaceri de peste mări”, a spus Biden, arătând cu degetul către președintele Trump.

Iar Hunter Biden a declarat anterior pentru The New Yorker că el și tatăl său au vorbit „o singură dată” despre activitatea sa în Ucraina. O sursă a declarat pentru Fox News că fotografia a fost făcută în august 2014. Rapoartele de știri contemporane au indicat că vicepreședintele era în acea vreme la Hamptons.

Hunter Biden și Archer s-au alăturat comitetului Burisma Holdings în aprilie 2014. La începutul acestei luni, Trump a sugerat că, în ciuda pretențiilor sale, Joe Biden a discutat  despre problemele Ucrainei cu fiul său. Casa Albă a încercat să sublinieze posibile acte de corupție a celor doi Biden, pe fondul anchetei oficiale a Camerei Democraților de acțiune împotriva președintelui.

„Și acum a spus o minciună când a declarat că nu a vorbit niciodată cu fiul său”, a spus Trump. „Sigur că ai vorbit cu fiul tău!”

Biden a recunoscut public faptul că în primăvara anului 2016, când era vicepreședinte, a presat cu succes Ucraina pentru a-l concedia pe procurorul şef Viktor Shokin. La acea vreme, Shokin investiga Burisma Holdings – unde Hunter a avut un rol important.

Vicepreședintele a amenințat că va reţine un miliard de dolari, ajutor pentru Ucraina dacă Shokin nu va fi concediat. Însuși Shokin fusese apoi acuzat de corupție. S-a presupus la acea vreme că Hunter Biden ar fi fost ajutat de tatăl său în această afacere. Mai mult, „este imposibil de justificat cele 50 de milioane de dolari / lună pentru Hunter Biden care era în consiliu energetic ucrainean deşi avea expertiză zero”, a spus expertul în ştiinţe politice, Ian Bremmer.