Evenimentul Zilei > International > Imagini impresionate cu insula Evia înainte și după incendii. FOTO
Imagini impresionate cu insula Evia înainte și după incendii. FOTO

Imagini impresionate cu insula Evia înainte și după incendii. FOTO

Aceste imagini, surprinse de unul dintre sateliții Copernicus Sentinel-2, între 1 august și 11 august 2021, oferă o vedere a zonei arse rezultate din incendiul devastator care a lovit insula greacă Evia.

Imaginile surprinse de sateliții programului european de observare din spațiu Copernicus arată cât de mare este dezastrul provocat de incendiile din insula grecească Evia. Reamintim că 108 de pompieri români din 13 județe, cu 22 de autospeciale se luptă, în Grecia pentru a stinge flăcărilor care a cuprins insula.

Imagini din satelit cu proporțiile dezastrului de pe insula Evia

Conform datelor modulului de cartografiere rapidă a Serviciului de gestionare a situațiilor de urgență Copernicus (CEMS), 50.910 ha de vegetație au fost distruse de incendiul izbucnit în 4 august.

În ciuda muncii neobosite a mii de pompieri, în timp ce mii de locuitori au fost evacuați, focul a fost parțial stins doar după șapte zile. Situația s-a îmbunătățit, datorită și ploilor torențiale care au susținut activitățile de stingere a incendiilor. Cu toate acestea, mai multe fulgere au declanșat noi incendii, care sunt, de asemenea, îngrădite.

Conform EFFIS , Sistemul european de informare împotriva incendiilor forestiere, riscul de noi incendii în zilele următoare rămâne la: „pericol extrem” sau „niveluri de pericol foarte extreme” pentru zonă.

Incendiu în Evia, Grecia - Actualizare imagine

O imaginiea de mai sus luată din spațiu vedem partea de nord a insulei Evia complet înverzită, și pe 11 august, după izbucnirea incendiilor, când se vede clar cum a fost cuprinsă de flăcări.

evia sentinel 2

O măsurătoare aproximativă arată că nordul insulei a fost ars pe o distanță de peste 30 de kilometri pe direcția Nord-Sud și cel puțin 20 de kilometri pe direcția Est-Vest. Suprafața acoperită de incendii depășește 50.000 de hectare, potrivit calculelor Copernicus.

În altă imagine se vede fumul de la incendii cum se ridică deasupra insulei, fotografie realizată de la o distanță de aproximativ 800 de kilometri, altitudinea la care orbitează sateliții Sentinel.

incendiu evia sentinel 3

Imaginile au fost realizate de Copernicus Sentinel-2, Uniunea Europeană.

Presa elenă laudă profesionalismului pompierilor români

„Viteza, organizarea, meticulozitatea și reflexele instinctive sunt uimitoare. La sosirea în Evia, pompierii români au înființat peste noapte un centru independent cu servicii de logistică. Apoi au trecut la cartografierea drumurilor forestiere cu drone, au calculat direcția vântului și au folosit tehnologie de ultimă generație. În același timp, au profitat de zecile de pâraie care trec prin zonă și cu furtunurile racordate între ele pe distanțe de peste 60 de metri, au pornit să stingă focurile. De asemenea, s-au mutat de pe drumuri unde nu existau mașini pentru a nu împiedica circulația”, potrivit  fimes.gr.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: