Imagini fabuloase din cel mai secetos loc din lume. A nins în deşert. NASA, interesată de zona ciudată. FOTO

Imagini fabuloase din cel mai secetos loc din lume. A nins în deşert. NASA, interesată de zona ciudată. FOTO

Deșertul Atacama din Chile este adesea considerat cel mai uscat deșert din lume, deoarece precipitațiile medii sunt de numai 12 până la 16 milimetri pe an. Cu toate acestea, a nins joi în deșert

O  ninsoare rară  i-a surprins miercuri pe locuitorii din El Salvador, un mic oraș situat în deșertul chilian Atacama. Zăpada a lovit miercuri orașul situat la aproximativ 2.000 de metri deasupra nivelului mării, în centrul deșertului Atacama.

Rare snowfall in August blankets Chilean desert | Herald Sun

„Pentru această perioadă a anului, sfârșitul lunii august, este relativ neobișnuit, deoarece zăpada este de obicei văzută aici în iunie și iulie”, a spus meteorologul Daniel Díaz de la Centrul Meteorologic Regional de Nord. El a adăugat că precipitațiile apar în medie la fiecare doi sau trei ani.

Ne puteți urmări și pe Google News

Localnicul a avut ocazia să se joace cu zăpada și să facă un om de zăpadă

 Este minunat. Am 30 de ani și este prima dată când văd zăpadă, a spus un rezident salvadorian. Suntem foarte fericiți... copiii noștri se pot distra, pot lua aer proaspăt, a adăugat altcineva.

Ninsorile sunt așteptate la fiecare patru ani în deșertul Atacama, în lunile iunie și iulie, ceea ce face ca zăpada din august să fie un eveniment rar, relatează polishnews

Unicitatea este că deșertul Atacama este un platou lung de 600 de mile, cunoscut a fi unul dintre, dacă nu chiar cele mai uscate și mai sterile deșerturi de pe Pământ.

Deoarece umezeala este blocată din est de munții Anzi și din vest de lanțul coastei chiliene, precipitațiile medii sunt de doar 0,04 pe an, iar cerul este aproape întotdeauna senin.

Unele stații meteorologice din Atacama nu au anbunţat niciodată ploaie, iar cercetările sugerează că unele albii identificabile ale râurilor au fost uscate de 120.000 de ani.

Regiunea este atât de unică încât NASA o folosește pentru a testa instrumente pentru misiunile de pe Marte

Testele instrumentelor Viking I și II Mars Landers pentru detectarea semnelor de viață, de exemplu, nu au găsit nimic în solul deșertului Atacama. De asemenea, datorită aspectului său necunoscut, Atacama a fost decorul pentru mai multe filme și programe TT, de exemplu, Odiseea Spațială: Călătorie către Planete.