Imagini din ORAȘUL GROAZEI. Unde poate duce exploatarea necontrolată a resurselor naturale. GALERIE FOTO

Imagini din ORAȘUL GROAZEI. Unde poate duce exploatarea necontrolată a resurselor naturale. GALERIE FOTO

S-ar putea ca blocajul generat de investițiile de mediu de la Cupru Min să li se fi părut multora ridicol, iar insistența Ministerului Economiei de a obține garanții pentru efectuarea acestora, o atitudine exagerată. Investițiile în protecția mediului nu sunt însă de luat în derâdere.

Cel mai bine o demonstrează cazul orașului rus Norilsk. Situat în nordul Siberiei, acesta este unul dintre orașele cele mai bogate în minereuri din lume, compania Norilsk Nickel extrăgând de acolo în principal nichel, paladiu și cupru. Pentru primele două este cel mai mare producător mondial, în timp ce pentru cupru este între primii zece producători la nivel mondial.

Orașul a făcut inițial parte din Gulag, sistemul de tabere de muncă forțată al Uniunii Sovietice, fiind înființat oficial în 1935. Ulterior, a fost transformat într-un oraș în toată regula, care are în prezent 134.000 de locuitori. Majoritatea acestora sunt angajați, la fel ca și cei dinaintea lor, la compania care exploatează depozitele de metale din zonă. Salariul mediu în cadrul Norilsk Nickel era în 2010 de 48.800 de ruble pe lună, echivalentul a peste 1.600 de dolari la cotația din prezent, cu mult peste salariile obișnuite din Rusia. Interesul pentru protecția mediului a fost de-a lungul timpului destul de redus, rezultatul fiind că în prezent orașul este unul dintre cele mai poluate 10 din lume. Potrivit unor estimări, 1% din emisiile de dioxid de sulf la nivel mondial vin de la Norilsk. Printre efectele poluării generate de exploatarea și procesarea resurselor naturale se numără ploile acide și smog-ul.

Aerul de deasupra orașului conține cantități mari de izotopi radioactivi ca Stronțiu-90 și Cesiu-137, și mai ales de metale precum nichel, cupru, cobalt, plumb și seleniu. În afară de acestea, din procesele chimice de extracție și de prelucrare a minereului rezultă gaze toxice cum ar fi azot, mono și di-oxid de carbon, dioxid de sulf și fenoli.

Ne puteți urmări și pe Google News

Institutul Blacksmith, cel care a plasat Norilsk în topul celor mai poluate 10 orașe din lume, estimează că în fiecare an ajung în aer 4 milioane de tone de cadmiu, cupru, plumb, nichel, arsenic, seleniu și zinc.

Același Blacksmith Institute a supranumit în anul 2007 Norilsk ”Orașul Groazei” (City of Horror).

Poluarea a atins un asemenea nivel, încât a devenit rentabilă chiar și exploatarea solului, deoarece în acesta s-au acumulat concentrații mari de platină și paladiu, eliberate mai întâi în aer și depuse ulterior pe suprafața pământului.

Speranță de viață cu 10 ani mai mică Din cauza inhalării tuturor acestor substanțe, locuitorii orașului siberian au o speranță de viață cu 10 ani mai mică decât media din Rusia, iar 15% din decesele în rândul copiilor au drept cauză complicațiile respiratorii.

Potrivit CNN, pe o rază de 48 de kilometri în jurul fabricii de procesare a nichelului ”Nadezhda” nu există nici măcar un singur copac viu. Poluarea generată de aceasta și de celelalte obiective industriale din zonă afectează inclusiv Finlanda și Alaska.

Norilsk Nickel a acceptat în cele din urmă responsabilitatea pentru rezultatele activității sale. Pentru perioada 2015-2020 se așteaptă să reducă emisiile de dioxid de sulf cu aproximativ două treimi, însă nu poate garanta nimic deocamdată deoarece tehnologia necesară este încă în dezvoltare.

Surse foto: englishrussia.com, nytimes.com, ecoclimax.com, ljplus.ru, displays.ru, ecuadorciencia.org CITIȚI ȘI:

  • Ce să ne facem cu Cupru Min? De la ”perla coroanei” din Polonia, la ”orașul groazei”din Si