Gruparea a luat naștere pe la începutul anilor 2000, notorietatea învârtindu-se la acea vreme în jurul fratelui mai mare din familie, Costel Corduneanu, fost sportiv de performanță, care a făcut parte de două ori din lotul olimpic al României, la lupte libere la olimpiadele din 1992 și 1996, în ambele competeții clasându-se între primele locuri.

Începutul anilor 2000 a fost perioada de ”glorie” a Cordunenilor, interlopii începând să se grupeze pe paliere infracționale. Au mobilizat sute de infractori trimiși în vestul Europei, iar în țară s-au specializat pe infracțiuni imobiliare și cămătărie.

În anul 2004, Costel alături de alții din familia sa au fost arestați sub acuzații de trafic de droguri, dosar în care acesta era învinuit de introducerea de stupefiante în țară, droguri care ar fi fost aduse din țările baltice. Dosarul s-a finalizat abia în 2013, când mai mulți membri ai grupării interlope de la Iași au fost condamnați, însă nu și Costel. Acesta a fost achitat definitiv, ba chiar a dat statul în judecată, cerând despăgubiri.

Cei mai mulți dintre membrii temutului clan, arestați pentru infracțiuni bancare, infracțiuni imobiliare, ori pentru crearea unei adevărate rețele de hoți peste hotare au fost arestați pentru diferite perioade de timp și eliberați în cele din urmă.

Cordunenii sunt cunoscuți peste tot în România, aceștia fiind apropiați de alte clanuri de interlopi, în rândul cărora se bucură de influență, cel mai sonor nume cu care sunt asociați, fiind cel al clanului Cămătaru.