Evenimentul Zilei > Actualitate > Imagini apocaliptice în judeţul Suceava. Un ciclon a distrus 14 hectare de pădure. Foto
Imagini apocaliptice în judeţul Suceava. Un ciclon a distrus 14 hectare de pădure. Foto

Imagini apocaliptice în judeţul Suceava. Un ciclon a distrus 14 hectare de pădure. Foto

Mai multe ocoale silvice din județul Suceava au fost vizate săptămâna trecută de fenomenele meteo extreme, dar cele mai mari pagube au fost înregistrate în apropiere de Gura Humorului, în zona Poiana Micului, pe o culme dinspre localitatea Vama, unde un ciclon a distrus 14 hectare de pădure veche de aproximativ 60 de ani.

Şeful Ocolului Silvic Gura Humorului, Marius Răgușitu, a declarat jurnaliştilor locali că niciodată nu se aştepta ca furia naturii să lovească acea pădure. „Este un ocol la care nu apar doborâturi de vânt în mod normal, așa cum este în zonele de munte, unde sunt destul de frecvente.

Este un fenomen atipic ceea ce s-a întâmplat la Poiana Micului. Este un ciclon. Nu mă așteptam niciodată să fie doborâturi de vânt masive aici, fiind o pădure de amestec, foarte stabilă.

Doar un vânt extrem de puternic a reușit așa ceva. Unii sunt smulși, doborâți, dar cei mai mulți arbori sunt rupți chiar și la un metru deasupra pământului.” Conform monitorulsv.ro, prăpădul a durat câteva zeci de minute. Practic a fost „o scenă desprinsă parcă din filmele de război, cu arbori smulși din pământ, cu rădăcinile în aer, sau frânți în bucăți, ca niște bețe de chibrit, rupte de o mână gigantică”.

Încă nu a fost terminată evaluarea pagubelor

În ceea ce priveşte pagubele, silvicultorii au estimat că au fost pierduţi 4.500 de metri cubi de masă lemnoasă, dar inventarierea încă nu a fost terminată. „Doborâturile de vânt s-au înregistrat în cadrul ocolului Silvic Gura Humorului, la unitatea de producție 4 – Poiana Micului.

Toate elementele indică formarea unui ciclon care a distrus 14 hectare de pădure în masă: aproximativ 3.500 de mc de masă lemnoasă plus alţi 1.000 de metri cubi dispersați în alte parcele. Am delimitat perimetrele afectate și se fac demersurile legale pentru punerea în valoare, conform regulamentului de vânzare a masei lemnoase”, a completat Bogdan Horia, șeful Biroului Fond Forestier din cadrul Direcției Silvice Suceava.

Conform ultimelor informaţii, teribila dezlănţuire a naturii a fost înregistrată joi seara, când a fost smuls şi acoperișul unui bloc din comuna Șcheia, situată la marginea municipiului Suceava. În acest context, amintim că la 16 iunie, meteorologii anunţat că România va fi lovită de un ciclon de proporții.

 

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: