Mobilizare pentru salvarea lacului secat

Apele Române Dobrogea Litoral vor putea acționa, însă, doar la solicitarea Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării, neavând competență în gestionarea situației întinderilor de apă care aparțin de ARBDD. Cu utilaje speciale, canalele care asigură secțiunea de tranzitare a apei între lacurile Sinoe, Histria și până la Nuntași vor fi decolmatate. Cele două canale de legătură sunt însă lungi, 2,5 kilometri în total, iar decolmatarea lor va dura cel puțin două luni.

„Din păcate, o monitorizare constantă a acestor lacuri și întreținerea canalelor de legătură dintre ele ar fi putut evita această secare completă”, comentează Bogdan Bola, de la Apele Române. Nici prefectul de Constanța, George Niculescu, nu își imagina că situația poate fi atât de gravă. „Nu, pozele nu sunt făcute în Anzi, acolo unde se găsește cel mai mare deșert de sare din lume. Sunt făcute în județul Constanța, comuna Istria, unde ar fi trebuit să găsim lacul Nuntași. Acum vedem doar ce a mai rămas din el. O imagine dezolantă și nimic mai mult”,  scrie George Niculescu pe Facebook.

Potrivit acestuia, lacul ar mai fi secat și în urmă cu cinci ani dar nu la această dimensiune.„Pentru un plan concret și o acțiune cât mai rapidă”, prefectul George Niculescu a declarat, pentru EVZ, că a convocat, pentru miercuri dimineață, la o întâlnire de lucru, pe reprezentanții Rezervației Biosferei Delta Dunării, pe cei de Agenția pentru Protecția Mediului, care vor prezenta efectele secării asupra florei și faunei lacului, specialiști de la Apele Române  Dobrogea Litoral și funcționari de la Primăria Istria.

 

(Sursa Foto-Facebook prefect George Niculescu)

 

 

 

 

 

PAGINA ANTERIOARA