Cei doi fac lobby pentru o alianţă PSD-PNL-PRM-PNG. Dacă va ieşi primar, Sorin Oprescu va guverna Capitala cu o majoritate formată din consilierii PSD, PNL şi PRM. Social-democraţii, prin intermediul lui Ion Iliescu şi Marian Vanghelie, s-au oferit deja să negocieze această majoritate în Consiliul General al Municipiului Bucureşti (CGMB).
„Ar fi o prostie ca PSD să-i fi ostil în consiliu. Bineînţeles că îl va sprijini pentru că va fi în intersul comun al funcţionării consiliului şi în interesul cetăţenilor“, ne-a declarat Ion Iliescu.
Susţinerea postelectorală, consideră preşedintele de onoare al PSD, include şi demararea demersurilor pentru găsirea şi negocierea unei majorităţi. „Vor fi negocieri fireşti pentru formarea majorităţii, pentru că este în interesul conlucrării active în cadrul consiliului. Discuţii vor fi cu toate partidele, dar mai firească pare o înţelegere cu PNL“, spune Iliescu, consecvent cu ideea blocării şi izolării PDL şi a lui Băsescu. Mâna dreaptă a Doctorului Şi Marian Vanghelie, după ce şi-a declarat susţinerea pentru Oprescu, s-a arătat dispus să-i găsescă şi o majoritate în CGMB. În opinia liderului PSD Bucureşti, această majoritate ar trebui să se formeze în jurul consilierilor social-democraţi aleşi la 1 iunie.
„Este foarte clar că în consiliul general ar trebui o majoritate împotriva PDL. O majoritate a PSD cu PNL, PNG şi PRM“, a explicat Vanghelie într-o emisiune la Realitatea TV. Interesul său pentru colaborarea cu Oprescu este justificat şi prin prisma aspiraţiei sale la poziţia de viceprimar al Capitalei. Vanghelie a recunoscut că ar fi interesat să fie viceprimar şi că ar putea colabora chiar şi cu un primar ca Sorin Oprescu.
Mircea Geoană admite că PSD l-ar putea susţine pe Oprescu în CGMB, dar se arată mai rezervat faţă de ideea ca social-democraţii să aibă iniţiativa negocierii. El spune că Oprescu ar trebui să-şi caute o majoritate. „Va fi o negociere mai complexă. Iniţiativa aparţine viitorului primar“, ne-a declarat liderul PSD. PNL nu ar zice „nu“ unei alianţe cu PSD pentru guvernarea Capitalei, mai ales că, dincolo de planul unui executiv comun, despre care vorbeau recent Viorel Hrebenciuc şi Crin Antonescu, există deja experienţa majorităţilor făcute în foarte multe judeţe. Surse din PSD susţin că negocierile purtate de Hrebenciuc cu liberalii sunt avansate şi că nu se aşteaptă decât anunţarea lui Sorin Oprescu ca primar.
Deocamdată însă, liberalii nu vor să-şi şifoneze imaginea printr-o alianţă cu PSD-ul lui Oprescu, Iliescu şi Vanghelie şi se mulţumesc cu o susţinere discretă a candidatului „independent“. Tot Hrebenciuc se ocupă şi de negocierile cu Gigi Becali. PNG, deşi a anunţat că l-ar sprijini pe candidatul PDL în schimbul funcţiei de viceprimar, va merge în CGMB de partea celui care va fi ales primar, susţin surse din conducerea PSD. La fel va proceda şi PRM, dau asigurări liderii PSD.
Împreună, PSD, PNL, PRM şi PNG au 31 de mandate de consilieri din cele 55 ale CGMB şi, cu o asemenea majoritate, ar putea guverna lejer Capitala.
PRIMAR-VICEPRIMAR
Tandem Oprescu-Vanghelie în Bucureşti
Ideea ca Vanghelie să-i fie viceprimar lui Oprescu nu este nouă. Ea a fost avansată chiar de Sorin Oprescu, care i-a propus public lui Vanghelie să formeze un tandem şi să-i fie viceprimar.
S-a întâmplat în urmă cu două luni, când în PSD se discuta despre desemnarea candidatului la primărie, iar Vanghelie îl împingea pe Oprescu la o candidatură independentă. Oprescu a vorbit atunci pentru prima dată de existenţa unui „alt scenariu“ decât cel al candidaturii lui Vanghelie din partea PSD sau al candidaturii sale independente. „Mai există şi alte scenarii: s-ar putea să mergem în tandem şi atunci lucrurile se pot schimba în bine“, declara la acea vreme Oprescu, precizând că ar putea „lucra bine cu Vanghelie viceprimar“. El şi-a argumentat poziţia reamintind că, în 2000, „s-a bătut în PSD pentru a-l băga pe Vanghelie în arenă la Primăria Sectorului 5“. „Am crezut în soluţia aia şi nu m-am înşelat“, a conchis Oprescu. Din acest motiv, la acea vreme, răspunsul lui Vanghelie la propunerea cu tandemul a fost negativ deoarece aspiraţia liderului PSD Bucureşti era de primar general al Capitalei, nu de viceprimar. În plus, scenariul cu candidatura „independentă“ s-a dovedit mult mai viabil, atât pentru PSD, cât şi pentru Oprescu, decât acela cu tandemul.