Iliescu n-a reuşit să-i ia capul lui Dâncu

Preşedintele de onoare al PSD a cerut demiterea liderului clujean, unul dintre adversarii săi tradiţionali, pe fondul rezultatelor la locale.

Dâncu trebuie să-şi dea demisia pentru rezultatele de la Cluj“, a fost apelul făcut ieri de Ion Iliescu pe un ton apăsat. Chiar înainte de începerea şedinţei conducerii PSD, Iliescu a căutat să adune susţinători pentru teza demiterii lui Dâncu şi a deschis subiectul în faţa unui grup de lideri PSD.

„Lipsa de performanţă a organizaţ iei“ şi „slabele rezultate în alegeri“ au fost argumentele vociferate de Iliescu pe holurile sediului din Kiseleff. În zadar însă. În PSD sunt puţini cei care au chef de răfuieli interne. Văzând că nu-şi găseşte tovarăşi, Iliescu a reluat problema şi în şedinţa Biroului Permanent Naţional, dar pe ocolite. El a cerut o „analiză temeinică a rezultatelor alegerilor“.

„Fiecare organizaţie să vină cu un raport de activitate în faţa Comitetului Executiv şi să facem o evaluare“, a cerut Iliescu, referindu-se în special la organizaţiile cu rezultate slabe. Ţinta sa erau organizaţiile conduse de adversarii săi: Cluj - care a obţinut 16%, şi Bucureşti. Geoană e contra „măsurilor excesive“ Contra „analizelor“ s-au pus Mircea Geoană, Ilie Sârbu şi Cristian Diaconescu. „Nu e cazul să facem analize care să ducă la decapitări“, a replicat vicepreşedintele Ilie Sârbu. La rândul său, Cristian Diaconescu a apreciat că nu e momentul ca scandalurile din PDL şi PNL să fie acoperite cu răfuielile din PSD.

În apărarea lui Dâncu a sărit şi Mircea Geoană. Acesta i-a replicat lui Iliescu că PSD nu are nevoie de reaprinderea conflictelor. La insistenţele lui Iliescu, Geoană i-a răspuns că a primit de la Cluj „o analiză critică care a răspuns aşteptărilor“.

Într-adevăr, liderul PSD Cluj, anticipând planul lui Iliescu, a operat ieri câteva modificări în organizaţie. Mai precis, a cerut şi a primit demisiile şefilor a patru organizaţii locale, printre care şi cea a municipiului Cluj-Napoca. „Nu cred că e cazul să apelăm la măsuri excesive“, a conchis Geoană.

ISTORIE TENSIONATĂ

Replică târzie la „eliminarea javrelor bătrâne“ Relaţia dintre Ion Iliescu şi Vasile Dâncu a fost de permanentă adversitate. Încă de la început, Iliescu nu a văzut cu ochi buni aducerea sociologului clujean în guvernul Năstase şi nici în fruntea organizaţiei Cluj. Conflictul dintre cei doi s-a acutizat în preajma congresului PSD din 2005. Atunci, Dâncu a fost unul dintre strategii proiectului de reformare a PSD şi, implicit, al blocării revenirii lui Iliescu în fruntea partidului. „Reforma PSD“, proiectată de Dâncu, nu a fost agreată de Iliescu, care s-a considerat principalul vizat. Din acest motiv, au urmat nenumărate certuri şi atacuri reciproce în şedinţele de partid sau în presă. Unul dintre cele mai dure episoade s-a consumat anul trecut. Într-un interviu în „Gazeta de Cluj“. Dâncu cerea atunci, tot fără succes, „eliminarea javrelor bătrâne“ şi a „resturilor bolşevice“.