Editura Evenimentul si Capital

Iliescu n-a înţeles nimic din Watergate

Silviu Sergiu
Autor: | | 4 Comentarii | 755 Vizualizari

Pentru că şi-a făcut studiile la Moscova, nu la Washington, Ion Iliescu n-a înţeles pesemne mare lucru din scandalul Watergate.

*Articol publicat în "Evenimentul zilei" pe 26 ianuarie 2009

Pe atunci, era preocupat să pătrundă tainele marxism-leninismului, să simtă totalitarismul la el acasă, în inima Mamei Rusia, părintele vitreg al României.

Nu mă miră că fostul preşedinte nu a pătruns sensurile profunde ale scandalului Watergate, nu a învăţat lecţiile acestuia, care au întărit democraţia americană. Am fost realmente dezgustat de o declaraţie făcută de Iliescu zilele trecute, imediat după ce Claudiu Săftoiu, fostul director al SIE, a stârnit o nouă furtună pe tema ascultării telefoanelor. Am constatat încă o dată cât de găunoase sunt mentalităţile fostului şef al statului şi mi-am amintit cât rău au făcut ele României. Într-o emisiune televizată, Ion Iliescu a dezvăluit că a fost sunat de Traian Băsescu, care i-a spus că nu se ocupă cu ascultarea telefoanelor adversarilor politici şi că declaraţiile lui Claudiu Săftoiu sunt doar o „făcătură“. „Profesioniştii din serviciile de informaţii mor cu secretele pe care le deţin“, şi-a dezvăluit Iliescu o convingere intimă.


Ce a făcut Evenimentul zilei în ultimii șase ani | Campanie EVZ


Această frază este în total dezacord cu una dintre lecţiile cele mai importante ale scandalului Watergate, în urma căruia Richard Nixon a fost silit să renunţe la al doilea mandat de preşedinte al SUA. Se ştie că sursa Deep Throat, care le-a dat ziariştilor Bob Woodward şi Carl Bernstein, de la „Washington Post“, informaţii vitale a fost Mark Felt, numărul doi în FBI la acea vreme. Deşi identitatea acestuia nu era cunoscută în timpul scandalului, mulţi s-au întrebat dacă a procedat corect. Dacă un angajat al statului, plătit din bani publici, care are o clauză de confidenţialitate, are dreptul să dezvăluie secrete de serviciu. Concluzia: acest lucru este permis doar atunci când publicarea informaţiilor este în măsură să protejeze interesul public, în pericol de a fi lezat. Altfel spus, Deep Throat nu poate fi tras la răspundere pentru că a furnizat presei informaţii secrete, deoarece publicul avea tot dreptul să afle că a ales un preşedinte care a făcut poliţie politică.


În plin scandal iscat de Claudiu Săftoiu, fost director SIE, care a declarat că instituția ascultă telefoanele, Ion Iliescu a apreciat că „profesioniștii din serviciile de informații mor cu secretele pe care le dețin.” O mostră de gândire antidemocratică, taxată de editorialistul EVZ.


Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate