Jurnalistul Cristian Tudor Popescu s-a declarat revoltat de imaginile, difuzate de televiziuni, de la Înalta Curte de Casație și Justiție, în care aproximativ 600 de persoane, urmași ai eroilor din Decembrie 1989 s-au înghesuit în sala de judecată, la primul termen al procesului Revoluției. De menționat că, la primul termen nici unul dintre acuzați nu s-a prezentat în fața judecătorilor.
Din cauza timpului de așteptare, cinci ore a durat doar citarea martorilor, doi dintre martorii prezenți au avut nevoie de îngrijiri medicale de specialitate. În acest context, Cristian Tudor Popescu s-a referit la Ion Iliescu, spunând că a preferată să nu se prezinte și „stă la scuteală“:
„Pe scurt, lucrurile stau așa: Domnul Iliescu stă la scuteală în momentul de față. A anunțat, are dreptul, să nu se prezinte în această fază, nici n-a dat pe acolo, în vreme ce acești oameni, mulți dintre ei în vârstă, mulți cu niște probleme fizice au venit aici. Este impresionant că au venit 600 de oameni pentru a depune mărturie în acest proces. Asta este o bătaie de joc: să chemi - dacă ar fi venit 5.000 de oameni, câți erau pe listă, ce se întâmpla acolo?“, a afirmat Tudor Popescu, într-o intervenție la Digi24.
El s-a arătat indignat de faptul că magistrații care judecă dosarul nu au găsit o soluție pentru ca mulțimea de oameni, majoritatea la o vârstă înaintată, să nu fie obligată să se prezinte la fiecare termen, fără să fie nevoie de acest lucru.
„Ce a fost în mintea acestor magistrați care i-au chemat pe oameni? Ce se putea face efectiv acolo pentru mersul procesului? Să-i strige? Să facă prezența? Este creier pane ce au făcut acești domni magistrați! Care acum și-au dat seama și renunță. Acum aud însă că vor putea fi reprezentați de avocați martorii. Păi, avocatul costă. De ce să-mi iau eu, martor, avocat? Dacă sunt avocați din oficiu, da. Li se furnizează martorilor 5.000 de avocați din oficiu?!”, a declarat CTP.
Iliescu a lăsat oamenii să moară pentru capital politic
CTP a dezvăluit și ce anume i-a răspuns fostul președinte Ion Iliescu, principalul acuzat din acest dosar, când l-a întrebat de ce nu a cerut oamenilor să rămână în case la Revoluție; de ce le-a permis să rămână pe străzi, unde au fost omorâți degeaba.
„L-am întrebat într-o emisiune televizată, în direct, în 1998 sau 99: Domnule președinte, de ce în acele zile în care mureau pe străzile Bucureștiului civili, oameni nevinovați (…) de ce nu dați un ordin populației să intre în case, să părăsească strada și atunci se va vedea foarte limpede cine sunt teroriștii, unde sunt ei și așa mai departe? (…) Știți ce mi-a răspuns dl. Iliescu? Că ar fi pierdut capital politic Frontul, pentru că oamenii ar fi considerat că nu sunt lăsăți să participe la revoluție în continuare, dacă erau băgați în case, și ar fi fost rău primită o astfel de hotărâre. Care va să zică, dl. Iliescu se gândea la capitalul politic al echipei lui, în vreme ce oamenii mureau pe străzi. De aceea, nu i-a băgat în casă. I-a lăsat să moară pe străzi”.