Ilie Sârbu, moştenitorul lui Văcăroiu la Senat

PSD îşi păstrează şefia Camerei superioare, funcţie câştigată ieri în faţa PNL.

Ilie Sârbu este noul preşedinte al Senatului şi va ocupa această funcţie pentru ultima lună a legislaturii, după plecarea lui Nicolae Văcăroiu la Curtea de Conturi. Senatorul PSD a fost ales ieri după trei tururi de scrutin în care şi-a disputat şefia Camerei superioare cu liberalul Radu Câmpeanu.

În favoarea sa au votat senatorii PSD şi PC, obţinând în final 43 de voturi. Contracandidatul său, Radu Câmpeanu, a fost sprijinit de PNL şi UDMR, obţinând 32 de voturi. La această competiţie nu au participat PDL şi PRM, care au preferat să se retragă din sală la momentul votului.

La primul tur de scrutin, alături de cei doi, s-a mai înscris şi senatorul Gyorgy Frunda, care a strâns doar cele 10 voturi ale UDMR. În turul al doilea, maghiarii l-au spijinit pe Câmpeanu.

Cum nici unul dintre cei doi candidaţi nu a strâns cele 68 de voturi cerute de Regulamentul Senatului, a fost nevoie de organizarea celui de-al treilea tur. Aici, câştigătorul a fost declarat cel care a obţinut majoritatea voturilor senatorilor prezenţi. Contrar suspiciunilor de dinaintea şedinţei, senatorii PSD, chiar şi cei din gruparea Iliescu, au votat în favoarea lui Sârbu. Mai mult, Iliescu, un vechi adversar al lui Ilie Sârbu, s-a aflat în situaţia de a negocia sprijinul pentru acesta.

Şedinţă cu circ

Senatorii nu au ratat nici de această dată ocazia de a face circ. Corneliu Vadim Tudor s-a opus alegerii unui nou preşedinte al Senatului şi a cerut amânarea şedinţei. Liderul PRM a susţinut că, doar pentru o lună, nu mai e nevoie de alegerea unui alt şef al Camerei superioare şi că se poate rămâne la varianta interimatului exercitat de senatorul PSD Doru Ioan Tărăcilă.

După ce a cerut mai multe pauze de consultări şi negocieri, C.V. Tudor şi-a mânat senatorii PRM afară din sală. El a sperat că astfel nu vor mai rămâne suficienţi parlamentari pentru desfăşurarea şedinţei. Liderul PRM a fost apostrofat chiar de Ion Iliescu. Liderul PSD i-a reproşat neseriozitatea deoarce solicită pauze de negocieri, dar nu se prezintă la discuţii şi preferă să plece de pe „câmpul de bătălie“.

C.V. Tudor i-a răspuns cu un atac, avertizându-l că nu mai e „ca pe vremea FSN-ului“. Fără să se arate afectat, Iliescu l-a ironizat şi i-a reamintit că cei mai mulţi dintre parlamentarii prezenţi „au fost membri ai FSN, dacă nu şi ai PCR“.

PDL a părăsit şedinţa Asemenea senatorilor PRM, şi reprezentanţii PDL au părăsit sala. „Lăsăm PNL şi PSD să-şi negocieze viitoarele posibile şantaje şi, în concluzie, grupul PDL nu-şi va exprima vreo opţiune“, a motivat Gheorghe Constantin, liderul de grup al democrat-liberalilor.   „PDL nu nominalizează pe nimeni pentru că nu are pe cine nominaliza: nici un senator PDL nu este capabil să ocupe această înaltă demnitate“, a venit atacul din partea liderului PNL Puiu Haşotti. În replică, Constantin la „felicitat“ pe Haşotti „pentru noua sa calitate de purtător de cuvânt al PSD“.

Chiar şi fără PDL şi PRM, senatorii rămaşi în sală au fost suficienţi pentru a tranşa prin vot disputa dintre PSD şi PNL pentru preşedinţia Senatului.

Puiu Haşotti, PMC: " PDL nu nominalizează pe nimeni pentru că nu are pe cine. "