Ilie Balaci: "Imi era jena sa trec prin fata lui"

Ilie Balaci: "Imi era jena sa trec prin fata lui"

Ilie Balaci, marea vedeta a Craiovei, era ravasit, vineri, la aflarea vestii ca "Gascanul" a trecut in nefiinta. Pentru "Minunea blonda", Nicolae Dobrin a fost profesor, coechipier si prieten.

EVZ: Domnule Ilie Balaci, cum il descrieti pe regretatul Dobrin? Ilie Balaci: E greu de vorbit despre un om atat de mare intr-un moment atat de trist. Sunt inca blocat de aceasta nenorocire. Am ramas fara unul dintre cei mai buni prieteni. Dobrin a fost cel mai mare jucator al nostru. A fost un smecher, in sensul bun al cuvantului, un om plin de viata si un familist convins. N-a suparat pe nimeni niciodata, nici macar o musca. Juca fotbal din placere. Pentru el era o sarbatoare. Era ca un computer: gasea rapid solutia cea buna.

Cum l-ati cunoscut pe Dobrin?Cand am fost convocat in premiera la nationala. Eram un copil si nimerisem intre monstrii sacri care participasera la Mondialul mexican. Lui Nea Gicu i-a placut de mine. La inceput, eram speriat cand stateam langa el. Era o vedeta. Imi era jena sa trec prin fata lui.

Eram intr-un cantonament in Turcia. Am iesit cu totii ca sa facem cumparaturi. Eu n-aveam insa bani, asa ca doar admiram. Am intrat intr-un bazar, in Istanbul, si, acolo, un inel mi-a luat ochii. L-am pus de mai multe ori pe deget. Venea ca turnat, dar de unde bani? Dobrin a vazut ca-mi luceau ochii. Stia ca am buzunarele goale. Mi-a spus: „Daca iti place, e al tau!”. Mi-a fost rusine sa-i spun ca-mi doresc inelul, dar mi l-a pus pe deget si mi-a zis sa tac, sa nu scot o vorba. „Rica il iubea si dupa ce-i lua banii la poker!”

Ne puteți urmări și pe Google News

Multi il considera o vedeta, iar altii cred ca nu s-a implinit cu adevarat. Care este adevarul? L-au iubit cu totii. Cand iesea la cumparaturi, Dobrin primea gratis tot felul de chestii de la vanzatori. Era coada ca sa-l pupe pe Nea Gicu. Imi aduc aminte de o chestie tare. Intr-un cantonament, in strainatate, Dobrin l-a batut la poker pe Raducanu. Rica si-a scos pasaportul si a inceput sa-si dea palme pe fata: „Bai, prostule! Cu Dobrin te-ai gasit sa joci? Doar stii ca e cel mai tare!”. Rica il iubea si dupa ce-i lua banii la poker! A fost o vedeta. Pacat ca n-a putut pleca la un club din strainatate.

Si nici la Cupa Mondiala din ‘70 n-a jucat. N-as vrea sa vorbesc cu pacat. I s-a refuzat o mare onoare. Unii si-au batut joc de el. Acum o sa-i vada de sus pe cei care l-au lucrat.

Cititi si:

28 octombrie: "Gascanul" s-a intors pe stadionul care-i poarta numele 

Spectatorul orfan al peluzei   

Scoala de Fotbal "Nicolae Dobrin" isi plange mentorul 

27 octombrie:

Romania s-a oprit cu un nod in gatPe aripile fotbalului   Povestea dezamagirii de la Guadalajara Printul, un bun national Cum a ratat intalnirea cu marele Real Madrid Doamne, da-i o minge! 

Comentariile EVZ:

GRIGORE CARTIANU: La mormantul tau, Dobrine...  RADU PARASCHIVESCU: Frondeurul ALIN PAICU: Cronica unui dinamovist  ANDREI CRACIUN: Regatul "Printului" Dobrin MIRCEA MIHAIES: Putini fotbalisti au fost mai umani 26 octombrie:

A murit Dobrin Exilul lui Dobrin Dobrin va fi inmormantat langa stadion. Plans de toata lumea! Regatul "Printului" Dobrin Momente de reculegere la toate meciurile Decorat de Basescu Plecat-a Printul! Editie speciala EVZ Sa scriem impreuna povestea Pitestiului lui Dobrin!

 

Vezi imagini memorabile cu Nicolae Dobrin