Nereguli grave au descoperit inspectorii Curţii de Conturi la primăria din comuna timişeană Săcălaz.
Sporuri de vechime, angajări ilegale, prime şi funcţionari trimişi la master din banii bugetului local, prin încălcarea legislaţiei. Acestea sunt doar câteva dintre ilegalităţile constatate de inspectorii Curţii de Conturi la Primăria Săcălaz, judeţul Timiş. Prejudiciul se ridică la aproape 2,5 milioane de lei sub formă de plăţi ilegale. Supărat, edilul comunei, Ilie Todaşcă, a reclamat în instanţă raportul, după ce contestaţia depusă la instituţie a fost respinsă.
Auditorii au constatat că primarul şi viceprimarul şi-au dat, în 2012, sporuri de vechime în valoare de 46.183 lei, deşi legislaţia interzice acest lucru, ei fiind aleşi în funcţii în acelaşi an. "Abaterea se datorează nerespectării cu bună ştiinţă de către conducerea unităţii auditate a legislaţiei cu privire la salarizarea personalului din sistemul bugetar, inclusiv al demnitarilor", se notează în raport.
Spor de dispozitiv
Primăria Săcălaz a plătit, lunar, câte 700 lei fiecărui angajat "pentru menţinerea sănătăţii şi securităţii în muncă", până la finele lui 2013, prejudiciul fiind de 731.881 lei. În 2012, fiecare angajat a primit cadou câte un salariu mediu pe economie cu ocazia Paştelui şi Crăciunului. Alte prime au fost acordate de 8 martie şi 1 iunie, prejudiciul total fiind de 482.640 lei. Aceste plăţi au fost făcute în baza unor acte adiţionale la contractul colectiv de muncă, fără să se ţină cont de legislaţie.
Tot în anul electoral, primarul a plătit spor de dispozitiv funcţionarilor, 25% din salariul de bază, creând o "gaură" la buget de 586.000 de lei, la care s-au adăugat suplimente salariale de 303.796 lei. În plus, în acelaşi an, Primăria Săcălaz a angajat ilegal 24 de persoane, plătite în total cu 308.523 lei. Auditorii au stabilit că săvârşirea acestor fapte a fost făcută "cu bună ştiinţă, întrucât aici nu poate fi vorba de eroare, necunoaştere sau greşeală, ci doar de intenţia directă".
"Prefectura nu a văzut nicio ilegalitate"
Întrebat despre ilegalităţile constatate de Curtea de Conturi, edilul ne-a declarat că pentru toate aceste plăţi e acoperit cu hotărâri ale Consiliului Local, legale, din moment ce nu au fost contestate de Prefectură. "Avem aprobate hotărâri ale Consiliului Local pentru toate plăţile şi toate acestea, ca şi toate dispoziţiile primarului, sunt verificate de Serviciul Contencios al Prefecturii Timiş. Din moment ce Prefectura nu a făcut recurs graţios la niciuna, am considerat că era perfect legal", ne-a spus primarul Todaşcă. Are aceeaşi explicaţie şi pentru cei 13.200 de lei cu care a achitat retroactiv masterul secretarei Mărioara-Simona Vlad şi al altor cinci funcţionari.
Inspectorii Curţii de Conturi îl contrazic pe edil: "Cheltuielile aferente unor studii superioare aprofundate nu pot fi confundate cu contravaloarea cheltuielilor aferente cursurilor de perfecţionare profesională pe care entităţile publice le suportă din bugetul acestora pentru proprii angajaţi".
Todaşcă i-a decontat şi juristului primăriei cursul de mediator. Tot pentru că a vrut Consiliul Local şi pentru că Prefectura nu a avut obiecţii. "Doamna jurist Otilia Tulcan nu şi-a mai deschis cabinet de mediator. Avem destule procese cu oamenii, şi ea ne reprezintă acolo", motivează edilul. Şi secretara Mărioara- Simona Vlad susţine că "totul s-a făcut legal". Curtea de Conturi a dispus recuperarea sumelor. "Dacă va trebui să recuperăm banii, o să le luăm angajaţilor din salarii. Din ianuarie nu le mai acordăm sporuri", a spus edilul.
PSD-ist cu legitimaţie de PDL
La alegerile din 2012, primarul din Săcălaz era membru PDL. A apelat la un tertip ca să ajungă edil, pentru că tratase cu PSD ca să treacă la ei. Imediat după alegeri a cerut conducerii PDL Timiş să îl excludă din partid, ca să se poată înregimenta cu acte la socialdemocraţi. Conform legislaţiei, renunţând la partidul din partea căruia a fost ales, trebuia să renunţe şi la funcţie. Todaşcă a vrut să fie primar. A rămas cu acte la PDL, dar participă la întrunirile de partid ale capilor PSD.