Editura Evenimentul si Capital

Maria Tănase a avut o SINGURĂ ELEVĂ, pe Ileana Constantinescu. POVESTEA NEȘTIUTĂ despre CÂNTĂREAȚA OARBĂ. Poate, încă, SĂ CÂNTE LIVE

Aproape nonagenară, Ileana Constantinescu are, încă, spiritul ludic al tinereții. FOTOGRAFII: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Autor: | | 2 Comentarii | 9360 Vizualizari

A fost adulată, pe scenă. Vocea sa s-a auzit la patefon, pick-up și radio decenii la rând. Acum cântă mai mult pentru ea. Maria Tănase i-a fost profesoară, dar cel mai aproape s-a simțit de Ion Dolănescu. Ileana Constantinescu este acum prizoniera propriei sale singurătăți

Pe un țol țărănesc atârnat pe peretele holului sunt agățate poze de pe timpul când era tânără și celebră. Sub geamul așezat pe o măsuță rotundă sunt alte imagini din lunga sa viață. Iar ea, bătrână, dar tot frumoasă, stă într-un jilț vechi și povestește, mereu altfel, aceleași superbe amintiri.

Din când în când, fredonează cântecele ei care, cândva, se ascultau pe discuri de patefon sau, mai nou, de vinil. Dacă n-ai vedea-o, ai crede că are tot 20 de ani. În schimb, ea nu te prea vede. Abia distinge niște umbre. Așa suntem și noi și vecina pe care a chemat-o să-i țină de urât. La 88 de ani, doamna Ileana Constantinescu, marea vedetă a muzicii populare din anii ’60-‘70, trăiește singură cuc într- o garsonieră de la ultimul etaj al unui bloc de lângă Piața Rosetti, din Capitală.

FOTO: Frumusețea n-are vârstă

Cântă „live” la 88 de ani

Nu se abține să nu gângurească ceva pe un ton nazal, copilăresc. Mai poate Ileana Constantinescu să cânte live, la 88 de ani? Când a cântat ultima oară și cu ce ocazie? Venerabila doamnă este mândră de ea: „Da! Sigur că da! Sunt recunoscută că vocea mi-a rămas ca în tinerețe. Am cântat acum o săptămână, cu o fată de la Brăila, într-o emisiune a TVR care trebuie să apară... Fetița aceea, Marta, parcă, a cântat o piesă de-a mea împreună cu mine!”.

Suferă de miopie fortissimă. Abia mai vede, cu niște dioptrii de peste 20. Este limpede că are nevoie de asistență. Cum se descurcă? Cine îi face menajul? Răde: „Io sunt o fată foarte harnică! Chiar dacă nu văd mai deloc îmi place să fac curat. O dată pe lună mai vine o femeie și face curățenie generală”. Dar cine îi gătește? Ce a mâncat de dimineață și ce are pregătit pentru prânz? E veselă ca un cintezoi: „De dimineață am mâncat pâine cu unt și gem și ceai și, la prânz, am o ciorbă de..., nu știu ce, am uitat… Mi le mai fac și singură, că sunt femeie fără bărbat, văduvă de 40 de ani. Nu fac parte dintre cântărețele pricopsite”.

Cea mai cochetă din sat. Avea patru rochițe

Dacă nu ajungea interpretă de muzică populară, ce s-ar fi ales de țărăncuța din Comani, județul Olt? Doamna Ileana cade pe gânduri. „Stimate domn, îmi făcea curte un învățător din sat. Numai că el era intelectual și io aveam patru clase primare. Mă plăcea și a fost dragoste mare între noi... Da’ io nu aveam multă carte... Da’ nu m-a luat de nevastă, că s-a însurat cu una urâtă foc! Mai era și alt băiat... Da! Precis rămâneam la țară!”, povestește, cu haz, bătrânica. Chiar așa, cum a devenit ea artistă? Scormonește, cu ușurință, printre amintiri: „Veniseră comuniștii la putere și mă puneau să cânt, că aveam talent și voce, la școală și la căminul cultural. În ’51 credeam c-o să mă mărit cu unu, din ăia doi... Mai degrabă cu al doilea, că avea doar șapte clase”. Spune că era cea mai cochetă fată din sat: „O mătușă lucra la o fabrică de bumbac și îi trimitea materiale lu’ mămica. Așa că eu aveam patru rochițe, în timp ce ălelalte fete doar două! Și, uite-așa, la o conferință comunistă, din august ,51, m-au chemat să cânt. M-au pus să concurez la concursul căminelor culturale din raion și am luat premiul I la Roșiorii de Vede și premiul II pe țară. Locul I l-au luat două surori din Poplaca”. Așa că au chemat-o la București: „Așa m-am lansat, în toamna lu’ 1951! Nu știam nici ce-i ăla «bis». Am cântat atunci: «Mărioară de la munte nu purta părul pe frunte»”.

„Am fost o fată foarte serioasă în relațiile cu băieții. Regret, acu’. Am fost o proastă!”, ILEANA CONSTANTINESCU, o mare doamnă a cântecului popular

Power-play: „Mierlița când e bolnavă”

Câte piese are Ileana Constantinescu în repertoriu și câte a înregistrat? Câte discuri are în palmares? Cântăreața se mândrește, din nou: „Peste 200 și le știu pe toate, pe dinafară! Discuri am vreo cinci-șase, d-alea mici și două mari cu câte 14 cântece”. Care îi este cea mai dragă piesă pe care a interpretat-o? Ea era celebră pentru:

„Dunăre, Dunăre, rum fără pulbere Și fără făgaș, Inima-mi secași!”.

Își amintește că cea care s-a cântat cel mai mult a fost „Mierlița când e bolnavă”. Nu se abține să nu o cânte și îi iese impecabil.

Maria Tănase: „Fetița asta știe ce vrea de la viață!”

Maria Tănase i-a fost atât profesoară, cât și colegă de scenă. Cum s-au cunoscut? O năpădește nostalgia: „Păi, prin ’54-’55, eram elevă la Liceul de Muzică din București. Făcusem a V-a, a VI-a și a VIIa cu copii de 11 ani în bancă și eram femeie în toată firea. Am terminat liceul ăla, în șase ani, și nu mi-a folosit la nimic! Pentru mine se înființase catedra de «Canto Popular», care e și azi. Profesoară era Maria Tănase, care avea două eleve. Eu și una care a plecat... ”. Își aduce aminte cum o apostrofa diva muzicii populare românești: „«Fă, Ileano, ia de te uită la mine, cum cânt io!». Îmi zicea că io am vocea pe nas și ea se forța din piept și corzile vocale. Ce să fac, la mine nu lucrează plămânii...”. Rememorează că, ulterior, s-a întâlnit cu ea în turnee, prin țară: „O dată, la o șușanea, Ștefan Lăzărescu i-a spus că sunt naivă, iar ea l-a repezit: «Prost ești tu! Fetița asta știe ce vrea de la viață!»”.

„Sadoveanu îmi asculta cântecele când era bolnav”

CTP il face PRAF pe Gica Hagi! Cel mai dur ATAC la Rege! Ce l-a scos din minti pe jurnalist

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Suete de colectie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI