Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că autoritățile din Rusia invocă un motiv aberant pentru a nu-l extrădat pe oligarhul Ilan șor. Acesta s-ar afla pe teritoriul Federației Ruse de la începutul lunii februarie.
Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova şi dat în urmărire internaţională, se află în Rusia de la începutul lunii februarie. Șeful Interpol Moldova, Viorel Țentiu, a declarat că autoritățile din Republica Moldova au solicitat, repetat, autorităților de la Moscova arestarea lui Ilan Șor. Însă, Federația Rusă, în calitate de stat membru al organizației Interpol, nu-și onorează obligațiile.
Viorel Țentiu a spus că, între timp, și Secretariatul General din Leon a trimis o solicitare similară autorităților din Rusia și Israel.
„Astăzi am recepționat răspunsul din partea Federației Ruse care în opinia mea este unul absurd și aberant. Autoritățile din Rusia invocă Articolul 3 al Constituției, pentru a-și argumenta neimplicarea în cazul Șor. Amintesc că Articolul 3 vorbește de neimplicarea organizației în chestiuni politice, militare, religioase și rasiale. Însă în 2021 Comisia de control a fișierelor a declarat că solicitarea R.Moldova cu privire la anunțarea lui Șor în căutare internațională, cu solicitarea arestului și extrădării este perfect legală și corespunde prevederilor atât a Constituției, art.3, cât și a regulilor de procesare a informației. Astăzi recepționând acest mesaj aberant, Federația Rusă nu se implică invocând anume art 3”, a declarat Viorel Țentiu pentru Jurnal TV.
Șeful Interpol: Pretextul invocat de autoritățile ruse este unul aberant
Șeful Interpol a mai spus că, anterior, Rusia a transmis că Șor a ieșit ultima oară din această țară prin 2014: ”Însă Ilan Șor a spus că el este în Federația Rusă. Având și acest ultim răspuns, putem spune că Federația Rusă nu-și onorează obligațiile în calitate de stat membru al organizației””
Întrebat ce legătură poate exista între art.3 și motivul invocat de Rusia de „neimplicare a Interpol în chestiuni politice”, pentru că Republica Moldova l-a dat în urmărire internațională pe Ilan Șor nu pentru implicarea lui în politică, ci în baza unei condamnări definitive, pentru escrocherie și delapidări de fonduri, șeful Interpol a reiterat că pretextul invocat de autoritățile ruse este unul aberant.
Ilan Șor ar vrea să se mute în Rusia
Între timp, Ilan Șor a anunțat că nu exclude posibilitatea de a se muta din Israel - țara unde s-a refugiat - în Federația Rusă, unde are familia. „Vom vedea. După cum ştiţi, copiii şi soţia mea locuiesc aici”, a declarat Șor pentru agenția rusă RIA. Ilan Şor este căsătorit cu cântăreața rusă Jasmin și au împreună doi copii.
Ilan Şor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider al Partidului Democrat, oligarhul Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigaţii jurnalistice, Şor continuă să se implice din Israel în politica de la Chişinău, iniţial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituţional între timp, iar ulterior prin intermediul altor formaţiuni politice afiliate lui.
În aprilie 2023, Curtea de Apel din Chişinău l-a condamnat pe Ilan Şor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” şi a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei (moldoveneşti). Atunci Şor a acuzat magistraţii că s-ar fi subordonat ordinelor politice şi a susţinut că decizia Curţii de Apel „îl lasă rece şi că nu are de gând să se conformeze acesteia”.
Ilan Şor, ca şi Vladimir Plahotniuc, se află în lista neagră a guvernelor american şi britanic. La fel, el figurează pe listele de sancţiuni impuse inclusiv de Canada şi UE, pentru legături cu Kremlinul şi tentative de destabilizare a Moldovei.