Evenimentul Zilei > Politica > Igor Dodon l-ar fi lucrat pe Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc. Apar şi serviciile ruseşti
Igor Dodon l-ar fi lucrat pe Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc. Apar şi serviciile ruseşti

Igor Dodon l-ar fi lucrat pe Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc. Apar şi serviciile ruseşti

Arestarea lui Dorin Damir în urmă cu trei zile a fost una dintre ştirile care au generat multe dezbateri în Republica Moldova, mai ales că în jurul acestei acţiuni planează suspiciuni legate de o răzbunare cu iz politic, în spatele căreia s-ar afla chiar fostul preşedinte al ţării, Igor Dodon.

Reţinerea lui Damir ridică şi mai multe semne de întrebare pentru apropiaţii lui mai ales că a venit în ultima săptămână a campaniei electorale. Dorin este finul fostului lider PDM (Partidul Democrat din Moldova), Vlad Plahotniuc.

Odată cu Damir au fost reţinuţi doi polițiști, într-un dosar pentru acțiuni comise în 2017. „Dovezile indirecte, dar și declarațiile unor funcționari și politicieni, denotă că este vorba de o răzbunare a liderului PSRM (Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Igor Dodon). Aceasta este concluzia jurnaliştilor de la Ziarul Național, care subliniază că Dorin Damir este o victimă colaterală.

În sprijinul celor expuse, jurnaliştii sursei citate au arătat ordonanța de recunoaștere a lui Dorin Damir în calitate de bănuit. Documentul a fost semnat la 4 iulie 2021 de procurorul Dumitru Raileanu.

Poveste cu spionaj şi urzeli politice

În prim-plan apar acuzații din perioada 2017-2019, când Damir ar fi fost angajat fictiv în calitate de „ofițer superior sub acoperire” în cadrul secției nr.1 „K” a Direcției nr.5 a Inspectoratului Național de Investigații. Mult zgomot pentru un prejudiciu de aproximativ 170.000 de lei, adică 8.000 de euro. Această sumă i se impută lui Dorin.

„Reținerea celor trei persoane are loc în ultima săptămână a campaniei electorale pentru parlamentarele din 11 iulie și la scurt timp după ce candidatul Partidului Platforma Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău, a făcut publice imagini în care Dorin Damir, Alexandru Jizdan, fost ministru de Interne, și Renato Usatîi, împușcau pe un poligon de tir din Chișinău.

Usatîi a declarat atunci că acest video a fost filat în anul 2011 și ar fi fost extras dintr-un telefon confiscat de FSB-ul rusesc, în urma perchezițiilor de la domiciliul său din Moscova din 2016. Primarul de Bălți a mai spus că aceste imagini ar fi ajuns la PPDA prin intermediul lui Igor Dodon”, au completat cei de la Ziarul Național.

Dorin Damir

Usatîi: Dosarul lui Cojocaru e răzbunarea lui Dodon

Sunt inserate declarațiile liderului Partidului Nostru, Renato Usatîi, care explică faptul că este vorba despre un dosar politic, la comanda lui Igor Dodon. „Dosarul în privința lui Cojocaru e răzbunarea lui Dodon un milion de procente. Pentru că l-a tras pe sfoară și Dodon o face oleacă pe nacealnicul. I-a rămas trei-patru zile”, a comentat Renato Usatîi la N4.

La rândul său, președintele raionului Glodeni, Ion Cojocaru, este convins că „ceea ce se întâmplă cu fratele meu acum (– n.r. șeful Inspectoratului de Poliție Bălți) are legătură cu politica.” „Nu vreau să ofer detalii, pentru a nu încurca anchetei. Să-și facă justiția treaba. După alegeri o să ies să ofer careva detalii.  Din câte am înțeles, cele două-trei dosare sunt pornite pe 30 iunie.

Dacă ei spun că e vorba de activitatea lui din 2017, de ce brusc acum, cu câteva zile înainte de alegeri? Nu exclud că prin acest lucru se dorește să se pună careva presiuni pe mine sau prin intermediul lui să se ajungă la altcineva”, a declarat Ion Cojocaru pentru Ziarul Național.

Dodon a fost trădat de Cojocaru?

„Mai exact, Dodon se consideră trădat de șeful IP Bălți, Valeriu Cojocaru, reținut în același dosar. Acesta ar fi fost numit în funcție la indicația lui Dodon, după ce a promis că fratele său, Ion Cojocaru, președintele democrat al raionului Glodeni, împreună cu un grup de primari va trece la PSRM. Acest lucru însă nu s-a întâmplat”, arată timpul.md.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a reținut luni trei persoane bănuite de abuz de serviciu, delapidarea averii statului, trecerea ilegală a frontierei de stat, divulgarea secretului de stat și fals în acte publice. Şeful Inspectoratului de Politie al municipiului Bălți, Valeriu Cojocaru, un inspector din cadrul Poliției de Frontieră, Ion Cojocaru, și președintele Asociației FEA (Fighting & Entertainment Association), Dorin Damir, finul lui Vlad Plahotniuc, sunt cei reţinuţi la 5 iulie.

Publicat in categoriile: Politica
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: