Evenimentul Zilei > International > Igor Dodon, acuzaţii extrem de grave: Instituția prezidențială a trecut în totalitate sub controlul extern
Igor Dodon, acuzaţii extrem de grave: Instituția prezidențială a trecut în totalitate sub controlul extern

Igor Dodon, acuzaţii extrem de grave: Instituția prezidențială a trecut în totalitate sub controlul extern

Potrivit celor relatate de fostul președinte, instituția prezidențială din Republica Moldova a trecut în totalitate sub controlul extern. Sunt zeci de persoane care sunt plătite din fonduri străine şi vin zilnic la Președinție unde dictează agenda șefului statului.
Liderul PSRM, Igor Dodon este convins că noul șef al Procuraturii Generale va iniția dosare penale la comandă pe numele opozanților puterii. Dodon spune că procurorul general ar fi fost obligat de președintele Maia Sandu să hărțuiască opoziția cu dosare penale, iar pentru că Stoianoglo ar fi refuzat acest lucru, a căzut în dizgrația puterii,  a mai declarat Igor Dodon în cadrul emisiunii live.
„În Președinție sunt zeci de angajați care nu sunt ai instituției prezidențiale. Îi vedem la Consiliul municipal. Ieri erau în spatele celor care strigau la Curtea Constituțională. Noi știm despre cine este vorba. Plătiți de fonduri externe. Practic instituția prezidențială este total controlată din exterior. Doamna Sandu, spun cu toată stima față instituția prezidențială, ați dat-o total sub control extern. Dvs. nici consilierii personali nu îi mai puteți controla. Agenda dvs este dictată din afară”, a declarant Igor Dodon.

Igor Dodon acuză actuala guvernare că ar încerca cu orice preț să preia controlul asupra Procuraturii Generale

„Instituția prezidențială este sub control extern, acolo sunt consilieri din afara țării care le scriu ce trebuie să vorbească. Ei vor să facă același lucru cu instituția Procuraturii, dar au dat peste un găgăuz cu caracter, cu verticalitate, profesionist și nu spun asta pentru că eu l-am numit.

Stoianoglo le-a spus clar că este statul Republica Moldova în care dacă s-a încălcat legea, să răspundă, dacă nu s-a încălcat legea, să nu răspundă. El a fost chemat la covor și i s-a dat peste cap să deschidă dosar penal pe numele lui Dodon”, a spus Igor Dodon în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

Igor Dodon se arată convins că acuzațiile aduse de Stoianoglo, precum că ar fi fost inițiată o campanie de denigrare la adresa procurorului general cu complicitatea diplomaților străini, sunt veridice.

Republica Moldova riscă să fie implicată într-un război regional, care va fi coordonat de factori externi

Declarația a fost făcută de către președintele PSRM, Igor Dodon, la postul public de televiziune. Dodon spune că recentele modificări la legea Procuraturii au scopul de a aduce la șefia instituției o persoană care să execute indicațiile PAS.

„Stoianoglo a spus ceea ce cunoșteau toți, că unii procurori se duceau la ambasadorul SUA și se consultau. Informațiile prezentate de procurorul general sunt certificate de Europol, ei au descifrat telefoanele. De ce tac toți acum? Este o informație verificată și certificată de europeni. Dar europenii le iartă tot celor de la PAS.

Uitați-vă ce fac cu legea Procuraturii. În această lege s-au băgat milioane de euro, bani europeni, și acum ei schimbă tot pentru că vor să-l schimbe pe Stoianoglo. Fac asta pentru că le trebuie acolo un verișor sau o verișoară care să deschidă dosare penale pe opoziție”, a mai spus Igor Dodon.

Potrivit noii legi cu privire la Procuratură, activitatea procurorului general este evaluată de o comisie specială. În eventualitatea în care activitatea șefului Procuraturii obține calificativul „nesatisfăcător”, Consiliul Superior al Procurorilor propune șefului statului demiterea procurorului general, scrie telegraph.md.