Iepurasul nu trece pe la toate firmele

Angajatorii care dau bonusuri de performanta nu dau prime de Paste.

Cele mai multe dintre marile companii din Romania nu le dau angajatilor prime de Paste. Iepurasul nu trece pe la angajatii Electrica, Orange Romania, BCR, BRD, Raiffeisen.

Angajatii Petrom nu iau prima de Paste, dar cuantumul acestui bonus a fost impartit si adaugat la salariul lunar, potrivit reprezentantilor companiei. Cine sunt cei care primesc mai multi bani de Paste? Cei care lucreaza la Romtelecom vor primi prime de 400 de lei.

Cei care lucreaza la un call-center Vodafone primesc de la iepuras 220 lei si produse promotionale, potrivit unor angajati ai companiei. Cei de la Tarom stiu ca vor primi prime, dar inca nu au aflat cat le va baga in buzunar iepurasul. In schimb, angajatii Carrefour stiu ca vor primi produse in valoare de 200 de lei.

Banci: se premiaza rezultatele

Primele trei banci din sistem nu le dau angajatilor prime de Paste. BCR nu acorda prime nici de Paste, asa cum nu a dat nici de Craciun.

„Avem un sistem de stimulente acordate salariatilor racordat la rezultatele activitatii”, explica purtatorul de cuvant al bancii, Corneliu Cojocaru. La BRD, accentul se pune tot pe performantele angajatilor.

„Politica de compensatii si beneficii a BRD pune accent sporit pe performanta, avand in centru dezvoltarea competentelor, dar si motivatia angajatilor. Astfel, sistemul de premiere se bazeaza pe performanta. Prin urmare, cu ocazia Pastelui, salariatii nu beneficiaza de acest tip de prime practicat de alte companii”, afirma directorul de resurse umane al BRD-GSG, Florin Luca.

Buzunarul bancii se deschide insa pentru copiii angajatilor. „Iepurasul vine cu cosul plin de cadouri in bani pentru copiii salariatilor”, adauga Luca. Si la cea de a treia banca din sistem, Raiffeisen, se aplica dictonul „recompense in functie de performante”.

Explicatii

Nu mai reprezinta un stimulent

Specialistii in resurse umane apreciaza ca obiceiul primelor de Paste este pe cale de disparitie. „Au inceput sa dispara aceste obiceiuri (n.r. - primele de sarbatori) pe masura ce exista sisteme de evaluare”, afirma Madalina Didea, managing partner la HART Human Resource Consulting.

Ea explica  faptul ca tendinta este de a nu mai lega premierea si motivarea angajatilor de elemente conjuncturale, asa cum sunt Pastele, Craciunul sau ziua de 8 Martie. Acestea erau foarte intalnite in urma cu cativa ani, cand „rafinamentul sistemului de motivare-recompensare era mult mai scazut”, explica Didea.

La angajari incep sa fie negociate pachete salariale, care includ tichete, dar si prime si polite de asigurare, mai ales cand e vorba de functii importante.

Pusa langa un astfel de pachet salarial, o prima de Paste nu ar mai reprezenta niciun stimulent pentru respectivul angajat. In consecinta, angajatorul ar arunca pe fereastra suma cheltuita prin acordarea de prime deoarece angajatii din categoria mentionata nu ar pune mare pret pe acest bonus. In prezent, primele de sarbatori mai reprezinta stimulente pentru muncitori, operatori, mai spune reprezentantul HART Human Resource Consulting.

Potrivit Andreei Lupan, recruitment manager la Barnett McCall Recruitment, in cadrul companiilor multinationale „exista multe alte modalitati de motivare a angajatilor care sa compenseze lipsa respectului pentru aceasta traditie”. Lupan aminteste insa ca acordarea primelor de Paste nu depinde daca firma este de stat sau privata.

„Mai sunt inca destul de multe companii care dau prime de Paste, si dintre cele de stat, si dintre multinationale provenite din cele de stat, adica preluate. Dintre cele straine, unele dau, altele nu, in functie de politica companiei”, spune reprezentantul Barnett McCall Recruitment. (Consuela Stegarescu, Adelina Vlad)