Moda existenței icoanelor în număr cât mai mare în mașină pentru a avea „drumuri bune” și „lipsite de incidente” s-a extins mai repede decât ar fi crezut oricine. Rușii vin cu putere din spate și „recuperează terenul pierdut”.

Nu se știe încă cine deține recordul pentru cele mai multe iconițe atârnate, dar pozele vorbesc de la sine.

În România, situația nu mai este chiar atât de roz, deoarece chiar dacă inconițele i-au păzit de „cele rele” pe șoferi, nu îi vor mai păzi și de amenzi, întrucât de aproape un an poliția rutieră îi sancționează pe șoferii care au câmpul vizual „bruiat” de prezența unui număr prea mare de obiecte religioase sau de altă natură prinse de parbriz.

Se pregătesc amenzi usturătoare pentru şoferii care îşi atârnă iconiţe de oglinda retrovizoare. Șoferii trebuie să scoată din buzunar între 1.300 şi 2.900 de lei dacă vor încălca această regulă. Oamenii legii, având de partea lor Codul Rutier, spun că se obturează vizibilitatea. Toate aceste accesorii agăţate de oglinda retrovizoare sau puse pe bordul maşinii sunt periculoase pentru şoferi şi pot duce la producerea unor accidente rutiere.

Codul Rutier îi sancționează pe șoferii care nu vor înlătura iconiţele şi odorizantele cu amenzi cuprinse între 1.300 de lei şi 2.900 de lei. În baza art. 102, alin. 36 din Codul Rutier, care prevede: „Constituie contravenții și se sancționează cu amendă: Aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea sub limita legal admisă ori împiedică sau diminuează eficacitatea dispozitivelor de iluminare și semnalizare luminoasă ori citirea numărului de înmatriculare”.

Sursă foto: Englishrussia