ÎCCJ stabilește că termenul de preaviz începe din ziua următoare comunicării notificării

ÎCCJ. Sursa foto: EVZ

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a admis recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi a decis, luni, că termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului.

Regulile termenului de preaviz conform ÎCCJ

„Admite recursul în interesul legii formulat de Avocatul Poporului şi, în consecinţă, stabileşte că: În interpretarea şi aplicarea unitară a dispoziţiilor art. 75 alin. (1) şi art. 278 alin. (1) din Codul muncii, termenul de preaviz începe să curgă din ziua următoare comunicării notificării de preaviz şi se împlineşte în ultima zi a termenului, dispoziţiile art. 181 alin. (1) pct. 2 şi alin. (2) din Codul de procedură civilă, precum şi cele ale art. 2.553 alin. (1) din Codul civil nefiind aplicabile. Obligatorie, potrivit dispoziţiilor art. 517 alin. (4) din Codul de procedură civilă”, este decizia pronunţată, luni, de magistraţii ÎCCJ.

Printr-un comunicat de presă, instanța menționează că a fost informată de Avocatul Poporului cu privire la o problemă juridică referitoare la modul de calcul al termenului de preaviz, deoarece instanțele de judecată nu au avut o poziție unitară în acest sens.

Renate Weber, Avocatul Poporului. Sursa foto: Arhiva EVZ

Recurs în interesul legii cerut pentru clarificarea modalității de calcul

„Astfel, s-a solicitat promovarea unui recurs în interesul legii (RIL) referitor la interpretarea şi aplicarea dispoziţiilor art. 75, alin. (1) şi art. 278, alin. (1) din Codul muncii, raportate la prevederile art. 2553, alin. (1) din Codul civil şi ale art. 181, alin. (1), pct. 2 şi alin. (2) din Codul de procedură civilă având ca obiect modalitatea de calcul al termenului de preaviz, în sensul de a se stabili modalitatea de calcul al termenului de preaviz, respectiv dacă acesta include sau nu şi ziua în care a fost comunicată notificarea privind încetarea contractului individual de muncă, respectiv ziua în care s-a împlinit termenul”, se mai arată în comunicatul transmis de ÎCCJ.

Proces. Sursa foto: Arhiva EVZ

Hotărârea ÎCCJ este publicată în Monitorul Oficial al României, iar soluția oferită pentru problemele de drept discutate este obligatorie începând cu data publicării în același monitor oficial, potrivit News.ro.