ÎCCJ a decis. „Vedeta” pe care DNA a urmărit doar să o ”înfunde”

Înalt Prea Sfințitul Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, a fost achitat, definitiv, la Înalta Curte de Casație și Justiție, pe motiv că fapta nu există.

Asta înseamnă că toate acuzațiile aduse de DNA Constanța, prin procurorul Ciprian Bodu, înaltei fețe bisericești sunt simple povești, demne de literatura de ficțiune, și nu de probe într-un dosar penal.

La Curtea de Apel Constanța, IPS Teodosie a fost achitat, în prima fază, în alt temei juridic, și anume că ”fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege”.

Judecătorul Cristian Deliorga a ajuns la concluzia că IPS Teodosie nu a vrut nicio clipă să obțină sume de bani pe nedrept.

”Este evident ca inculpatul Petrescu Teodosie nu a urmărit, niciun moment, obținerea unor sume de bani, pe nedrept, respectiv subvențiile APIA, fiind evidentă lipsa relei credințe, iar constatările expertizei efectuate la expertiza penală, respectiv suprafața de viță de vie de la ferma Nazarcea nu era exploatata în totalitate, existau goluri de plante, nu s-ar fi respectat normele GAEC, iar cultura era invadată de buruieni, față de probele administrate la cercetarea judecătorească reprezintă cel mult abateri de la legalitate, regularitate și conformitate în raport cu dispozițiile naționale și/sau europene care reglementează acordarea de subvenții APIA”, se arată în sentința Curții de Apel Constanța.

 

La dosar a fost efectuată și o expertiză de specialitate care a demonstrat că nu poate fi vorba despre o fraudă cu fonduri europene, acuzație adusă de DNA Constanța, lui IPS Teodosie, ci doar de ”simple nereguli, fără a se putea vorbi despre fraudă. Toate probele administrate în timpul cercetării judecătorești, respectiv declarațiile martorilor care se coroborează cu expertiza contabilă efectuată în cauză, conduc indubitabil la concluzia că inculpații nu au săvârșit infracțiunile reținute în sarcina lor cu vinovăția prevăzută de lege, fiind evidentă lipsa relei credințe”, se mai arată în sentința Curții de Apel Constanța.