Iaurtul ne poate salva de Covid-19? Savanții israelieni, aproape de o descoperire epocală

Iaurtul ne poate salva de Covid-19? Savanții israelieni, aproape de o descoperire epocală

Cercetările preclinice efectuate de oamenii de știință israelieni arată că banalul Kefir ar putea fi utilizat pentru a trata furtunile de citokine provocate de SARS-Cov-2 coronavirus.

Cercetătorii de la Universitatea Ben-Gurion din Negev spun că au identificat molecule din kefir care sunt eficiente în tratarea diferitelor afecțiuni inflamatorii, inclusiv în ce privește „furtuna de citokine” cauzate de COVID-19.

UE riscă paralizia. Italia a devenit o „bombă cu ceas”

Kefirul, care este asemănător cu iaurtul, dar are o consistență mai micî, este o ireabăutură fermentată produsă prin îmbogăâirea laptelui de vacă sau de capră cu amestecuri de microorganisme, cum ar fi drojdia și bacteriile. Furtuna de citokine apare când sistemul imunitar al corpului acționează excesiv și atacă organismul. Această furtună provocatp de Covid-19 este una dintre principalele cauze de deces la pacienții care au contractat virusul.

Vești încurajatoare

Cercetările cu privire la efectele kefirului a fost realizată de doctorandul Orit Malka și de prof. Raz Jelinek, vicepreședinte și decan pentru cercetare și dezvoltare la Universitatea Ben-Gurion din Negev. Rezultatele încurajatoare au fost publicate recent în jurnalul Microbiome. Cu câțiva ani înainte de pandemie, Orit Malka a observat că iaurtul are un efect terapeutic și a început să-l studieze în laboratorul condus de Jelinek. Cei doi savanți au identificat molecule din iaurt care aveau proprietăți antibacteriene și antiinflamatoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agențiile de spionaj ale SUA dau alarma. „Viitorul se anunță sumbru”

„Unul dintre motivele principale pentru care oamenii mor de Covid-19 este furtuna de citokine. Citokinele sunt molecule imune care sunt concepute specil pentru a ajuta organismul să lupte împotriva unoe invadatori cum sunt virusurile. În anumite circumstanțe, pe care oamenii de știință nu au reușit să le explice, corpul secretă prea multe citokine - atât de multe încât omoară organismul care le-a secretat. Așa se întâmplă îți în cazul Covid-19”, spune Jelinek.

Moleculele au efecte antiinflamatorii

„Știam că am găsit aceste molecule în iaurt cu proprietăți antiinflamatorii”, a spus el. „Deci, când a început pandemia, am hotărât să vedem dacă aceste molecule pot ajuta împotriva furtunilor de citokine”. Jelinek și Malka au indus furtuni de citokine la șoareci. Apoi au urmărit efectele pe care le au moleculele din iaurt. Șoarecii care nu au fost tratați au murit. Cei care care au fost tratați cu moleculeledin iaurt au avut o recuperare completă. Moleculele nu numai că au eliminat furtuna de citokine, dar au și restabilit echilibrul sistemului imunitar. „A fost cu adevărat remarcabil”, susține Jelinek. Cercetătorii spun că moleculele au fost puse în apa șoarecilor și au intrat în sistemul digestiv al acestora la fel ca o băutură normală. Jelinek și Malka au sperat să poată administra aceste molecule pacienților în stare critică. Obstacolele de reglementare au întârziat, însă, procesul și nu au reușit. Acum, vor să desfășoare studii clinice cu alte furtuni de citokine.

Drumul spre farmacii e extrem de lung

„Furtunile cu citokine nu apar numai în cazul COVID. „Aceasta este o stare foarte proastă, cu foarte puține tratamente disponibile.” Cercetătorii sunt pe cale să înrefistreze o companie de start-up sub umbrela BGN Technologies pentru dezvoltarea și comercializarea ulterioară a tehnologiei. Compania ar trebui să fie lansată oficial în următoarele câteva săptămâni. După aceea, vor strânge fonduri pentru efectuarea de experimente clinice, pe cae experții speră să le poată demara în câteva luni, a spus el. Prof. Eran Segal, biolog de calcul pentru Institutul de Științe Weizmann, care a studiat de-a lungul anilor probioticele, susține că e încrezător că probioticele, atunci când sunt folosite în mod corect, și după o cercetare adecvată aduc benefice. Pe de altă parte, el sysține. însă, că "o mulțime de probiotice, care se administrează în acest moment, nu au niciun efect".

Drumul de la cercetările de laborator la farmacii va fi probabil foarte lung, recunoaște Jelinek. Chiar dacă moleculele provin dintr-un iaurt pe care oamenii îl pot mânca în fiecare zi, ele vor fi considerate un medicament și vor trebui să fie supuse unui control complet înainte de a primi aprobarea. Ca atare, compania va lua încerca să înregistreze mai întâi moleculele ca aditiv alimentar, probiotic sau supliment pentru a accelera procesul de aprobare, scrie Jerusalem Post.

Noul război rece al lui Biden împotriva Rusiei. Ce capcană i-a pregătit lui Putin?