Iată ce ne aşteaptă. Proiectul „smart city” în toată lumea: „Căsătorie, divorţ online, guvernări digitale...”

Iată ce ne aşteaptă. Proiectul „smart city” în toată lumea: „Căsătorie, divorţ online, guvernări digitale...”

Numeroase ţări şi oraşe din toată lumea implementează inovaţii tehnologice sub numele de „smart city” -  oraşe inteligente.

Implementare reuşită

În vârful clasamentului IMD al oraşelor cele mai inteligente din lume, Singapore se distinge prin proiectul său Smart Nation. Camerele de luat vederi inteligente pe străzile din Singapore contribuie la reducerea ambuteiajelor din pricina volumului traficului, dar şi senzorii instalaţi pe taxiuri.cu scopul de a preveni accidentele. Ca stat-naţiune, Singapore are mult succes prin implementarea sistemului de guvernare centralizat.

Către guvernarea digitală

În calitate de pionieră în termeni de inovaţie şi tehnologie digitală, Estonia merge dincolo de digitalizare cu platforma e-Estonia, unde 99% din servicii sunt disponibile online. Această aşa-numită platformă, cum o numesc unii, tinde spre depăşirea birocraţiei, instituirea unei guvernări digitale transfrotalieră şi o economie în timp real. Printre serviciile disponibile, votul online sau crearea unei societăţi. „Să te căsătoreşti sau să divorţezi, să vinzi un imobil sunt singurele chestiuni care nu se pot face online...cel puţin deocamdată”, se poate citi pe platforma e-Estonia care ţinteşte spre integrarea rapidă a unei tehnologii de avangardă pentru cetăţenii săi şi să-i facă dispuşi s-o folosească.

Alte ţări şi oraşe din toată lumea se mişcă în această direcţie, aşa cum face Coreea de Sud, care recent a anunţat introducerea permisului de conducere pe smartphone.

Ne puteți urmări și pe Google News

Smart city, IoT, 5G şi Big Data

Tehnologiile Internet of Things (IoT) sunt grupuri de obiecte conectate la Internet. Desfăşoară un rol important în dezvoltarea oraşelor inteligente fiindcă permit, de exemplu, monitorizarea poluării şi „dezvăluirea schimbărilor climatice în timp real”, după cum explică prof. Pieter Ballon, director al grupului de cercetări privind studierea media, inovările şi tehnologia VUB (Vrije Universiteit Brussel).

„Singurul mod de a interveni în blocaje rutiere sau în cazul vârfurilor de poluare este prin intermediul reţelei care furnizează date cruciale pentru a înfrunta aceste provocări ”, afirmă profesorul. Pentru a distribui aceste dispozitive inteligente e necesar să se dispună de o reţea în stare să le suporte, iar aceste chestiuni arată de ce este necesar 5G. Iată cum datele importante permit relevarea tendinţelor care au loc şi interacţionarea cu cetăţenii.

În Europa

Din ce în ce mai multe oraşe iau în considerare aceste „Big data” şi Internet of Things în proiectarea de noi cartiere. Totuşi, instituirea unor astfel de structuri cere fonduri semnificative. Răspândirea reţelelor 5G ar putea contribui semnificativ la dezvoltarea de Smart Cities pe Bătrânul continent, titrează 20 Minutes.