Evenimentul Zilei > International > Iadul pe Pământ! Vulcanul din La Palma aruncă blocuri de lavă incandescentă mari cât niște clădiri de trei etaje
VIDEO

Iadul pe Pământ! Vulcanul din La Palma aruncă blocuri de lavă incandescentă mari cât niște clădiri de trei etaje

Blocuri incandescente de lavă de dimensiuni gigantice se rostogolesc pe versanții vulcanului Cumbre Vieja din La Palma, anunță Institutul spaniol pentru geologie și minerit.

Specialiștii spun că imensele blocuri incandescente și râurile de lavă au fost eliberate de prăbușirea versantului de nord al conului vulcanic în cursul zilei de sâmbătă. „Prăbușirea flancului nordic al vulcanului Cumbre Vieja a provocat eliberarea unor blocuri mari de material și apariția unor noi fluxuri care trec prin zone deja evacuate”, a scris pe Twitter Departamentul de Securitate Națională din Spania.

21 de cutremure în ultimele ore

Duminică au fost înregistrate pe insulă nu mai puțin de 21 de seisme, cel mai mare având magnitudinea de 3,8, a anunțat Institutul Național de Geologie (ING). Cutremurele au fost resimțite în localitățile Mazo, Fuencaliente și El Paso.
Ministrul spaniol al Apărării, Margarita Robles, a anunțat duminică în timpul unei vizite făcute pe insulă că marina spaniolă va ajuta, începând de luni, la curățarea cenușii vulcanice care acoperă mari părți ale insulei.

Pagubele sunt imense

Fluxul de lavă, care are o temperatură de până la 1.240 grade Celsius), a distrus și ultimele clădiri care rămăseseră în picioare în satul Todoque, a anunțat pe Twitter și Institutul de Vulcanologie din Insulele Canare. De asemenea, „Lava a ajuns la parcul industrial Camino de la Gata și la alte clădiri noi.”
Numai până acum, 1186 de clădiri au fost distruse sau grav avariate de cursurile de roci topite.

Poliția a permis locuitorilor ale căror case ar putea fi în pericol să meargă să-și mai ia lucuri. Camioanele au intrat în zona de excludere și au încărcat saltele, mobilier și alte obiecte.
Aproximativ 6.000 de persoane au fost evacuate din casele lor de pe insula La Palma, care are aproximativ 83.000 de locuitori.
De asemenea, lava a înghițit 493 de hectare de teren, potrivit lui Miguel Ángel Morcuende, director tehnic al organizației Planul de urgență vulcanică din Insulele Canare (Pevolca).
Aeroportul din La Palma e din nou funcțional după ce a fost închis timp de câteva zile din cauza cenușii vulcanice.

Guvernul de la Madrid promite ajutoare de 206 milioane de euro pentru reconstrucție

Premierul spaniol Pedro Sanchez s-a angajat să ajute reconstrucția La Palma după dezastru, anunțând că guvernul său va aproba un ajutor de 206 milioane de euro.
„Marți, cabinetul va aproba un pachet de măsuri foarte puternice [pentru a ajuta în] domenii precum reconstrucția infrastructurii, aprovizionarea cu apă, ocuparea forței de muncă, agricultura și turismul. Ne confruntăm cu un test de rezistență … pentru că nu știm când se va termina erupția vulcanului.
Pachetul financiar este a doua etapă a unui plan aprobat săptămâna trecută. În prima etapă, guvernul a anunțat un ajutor de 10,5 milioane de euro pentru ajutorarea celor care și-au pierdut casele.

Sanchez a încurajat, de asemenea, turiștii să nu-și amîne vacanța în La Palma. „Aș dori să-i anunț turiștii că acesta este un loc sigur, ei pot veni să se bucure de insulă”,
Pe insula La Palma trăiesc aproximativ 85.000 de oameni care își asigură existența din cultivarea fructelor și turism. Insula face parte dintr-un arhipelag aflat în nord-vestul Africii, notează Daily Mail.