Evenimentul Zilei > Social > Romulus Vulpescu îşi vindea cărţi din casă pentru a supravieţui
Romulus Vulpescu îşi vindea cărţi din casă pentru a supravieţui

Romulus Vulpescu îşi vindea cărţi din casă pentru a supravieţui

Poetul Romulus Vulpescu a murit marţi, la vârsta de 79 de ani, după o perioadă fi nanciară grea

Poetul şi traducătorul Romulus Vulpescu a murit, marţi, la vârsta de 79 de ani. A fost căsătorit cu scriitoarea Ileana Vulpescu, cunoscută pentru romanul "Arta conversaţiei". Cei doi au fost zguduiţi acum o lună de tragedia morţii fiicei lor, de 41 de ani, Ioana Vulpescu.
Poet strălucit, Romulus Vulpescu a fost, totodată, cel mai bun traducător român din franceza veche şi era pasionat de cărţi şi discuri, pe care, de altfel, le şi colecţiona.
În urmă cu aproape doi ani, revista Q Magazine a publicat ultimul interviu acordat presei de Romulus Vulpescu, în care poetul a recunoscut că, financiar, îi era din ce în ce mai greu să supravieţuiască.
"Am mai vândut din cărţi… ca să mai existăm, am vrut să facem aici o casă-muzeu… Pentru că sunt cărţi valoroase. Am avut aproape 20.000 de cărţi. Chiar biblioteci mari, publice, nu au aceste titluri. Noi avem pe puţin 200- 300 de titluri de rarităţi, cărţi unice în ţară, pe care nu le are nici Academia. Există în colecţia noastră peste 3.000 de cărţi cu autograf. Noi strângem biblioteca asta de prin ‚55. Adică de-o viaţă! În treacăt fie spus, am avut un Samuel Beckett cu autograf. L-am dat. Marile biblioteci refuză cărţile, casă memorială nu se poate face(…) Eu eram cu pensie de stat obişnuită. Şi aşa am muncit prea mult. Am depăşit cu mult vechimea obişnuită dintr-o carte de muncă. Am vreo 50 de ani trecuţi. După lovitura de stat, pentru Parlamentari s-au dat pensii. Eu nu am fost decât doi ani parlamentar, cât a fost Adunarea Constituantă, adunarea pentru a constitui Constituţia. Pensia de la Senat era mai mare… şi am ales-o. Acum, ne-a mâncat din pensia de la Senat", spunea poetul.
CITIŢI ŞI:

  • A murit scriitorul Romulus Vulpescu. În urmă cu o lună, el îşi pierduse unicul copil
Publicat in categoriile: Social
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: