I-a năucit pe liberali. Ce combinații și manevre a făcut PSD în ultima zi a sesiunii parlamentare

PARLAMENT, CAMERA DEPUTATILOR, DEPUTATI, PNL

Ultima zi a acestei sesiuni parlamentare la Camera Deputaților s-a transformat în circ. Parlamentarii s-au întrecut în acuzații, iar limbajul a degenerat. Pesediștii scot din sertare proiectilele plasate de liberali și le detonează în curtea acestora.

Pe ordinea de zi figurau 538 de proiecte de lege, însă miza a fost alta, nu legiferarea. Actuala Opoziție, care, de fapt, a rămas vioara întâi a plătit o mulțime de polițe Puterii. Pe de altă parte, aceiași actori au avut înțelegeri pe care le-au respectat.

Creșterea alocațiilor pentru copii, scăderea TVA, pensiile speciale și alegerea primarilor din două tururi au fost proiectele de lege pe care s-au încleștat deputații. Votarea bugetului Camerei Deputaților și abilitarea Guvernului de a da OUG pe perioada vacanței au inflamat spiritele, dar discuțiile cele mai aprige s-au purtat pe tema dublării alocațiilor pentru copii, proiect al PSD înaintat la doar câteva luni după ce Parlamentul le-a mai dublat o dată la inițiativa PNL. De această dată, liberalii și-au scos cartelele și nu au votat.

Poker politic

Deputatul Dan Vîlceanu i-a acuzat pe social-democrați că fac un poker politic și a întrebat disperat de la tribună: „De unde vreți să luăm banii ăștia?”. Acesta este jocul șiret al PSD. Scoate din sertar toate proiectele de lege ale liberalilor, făcute de pe vremea când erau în Opoziție, multe cu scopul de a-i încurca pe cei de la Putere, și le votează pe bandă rulantă pentru a pune în dificultate Bugetul.

Este și cazul proiectului pentru scăderea TVA al liberalului Florin Roman. Acum două zile, până și premierul Ludovic Orban s-a dezis de propunerea făcută de liderul deputaților PNL. Roman, între ciocan și nicovală, a făcut ieri tot posibilul să amâne votul pe proiect, pentru a nu arunca în spatele Guvernului încă o povară bugetară. Deputatul a ieșit din propria capcană și poate trece cu bine peste sărbători deoarece proiectul lui, care punea în încurcătură propriul Guvern, a fost retrimis în Comisie pentru două săptămâni. Surse politice spun că acesta a fost un troc. PSD l-a scutit de chin pe Roman și pe liberali de un gând contra Legii cu alegerea primarilor din două tururi. Cu care PSD nu este de acord pe față, în timp ce PNL, deși nu o agreează, trebuie să dea impresia că se agită pentru a onora promisiunea făcută USR și PMP în timpul negocierilor pentru învestirea Guvernului.

Umbra lui Dragnea la Cameră

Florin Roman și Nicolae Bacalbașa au dat un spectacol jenant. Deputatul PSD l-a acuzat că într-o zi mirosea a alcool, iar acum, „ca medic spun cu toată responsabilitatea, ca aceasta se numește din punct de vedere psihiatric delir, iar din punct de vedere al lumii din care provin se numeste mârlănie”. Roman nu i-a rămas dator. I-a adus pastile și i-a spus că este un bufon. Liderul liberal l-a acuzat și pe președintele Camerei, Marcel Ciolacu, că nu intervine și că „zâmbește malefic ca Dragnea”. Umbra lui Dragnea a stat câtva timp deasupra parlamentarilor, fiind evocat frecvent de vorbitori.

Au fost și declarații hazlii și s-au făcut premoniții. Liderul deputaților PMP, Petre Movilă, a spus că poate, la vară, cei care sunt acum în Opoziție ajung la Putere și atunci, ca să-i șicaneze, liberalii vor veni iarăși cu o dublare a alocațiilor. El le-a indicat și de unde să ia bani pentru alocații: să rămână un Parlament de 300 de oameni.

Varujan Vosganian și Victor Ponta au avut și ei un schimb de replici, însă au făcut-o civilizat și s-au întrecut în ironii fine.

Orice, dar nu vacanța

Cum discuțiile s-au împotmolit, Stelian Ion (USR) a propus că dezbaterile să nu se încheie la ora stabilită, ci când ajung la punctul 10. Din 538. Deputatul UDMR Marton Arpad s-a opripilat și i-a atenționat că vor sta întreaga noapte. Când au auzit una ca asta, parlamentarii au intenționat să treacă la discuții serioase și concise. A durat doar zece minute, că iar au început să se certe. Cosette Chichirău a intervenit și ea și s-a plâns că „noi, Opoziția...”. Ciolacu i-a strigat: „Noi suntem Opoziția!”.

Și s-au duelat așa până când a intervenit Raluca Turcan. Vicepremierul le-a spus sec: „Dacă nu votați legea prin care Guvernul poate da ordonanțe de urgență pe perioada vacanței parlamentare, vă vom chema în sesiune extraordinară ori de câte ori vom da astfel de acte normative”. S-a lăsat liniște și, desigur, legea a fost votată. Liderul deputaților PSD a umblat după Turcan prin sală să-i înapoieze pixul pe care aceasta și-l uitase la pupitru.

Deputatul Alexandru Băișanu (ex-ALDE) care a votat Guvernul Orban le-a spus liberalilor că sunt ca Ceaușescu și i-a acuzat de toate relele. Când a plecat de la tribună, Ciolacu a strigat după el: „Așa vă trebuie!”.

La finalul ședinței, fiecare parte combatantă și-a declarat victoria. Circul din acest an nu s-a încheiat. Luni, Parlamentul se va reuni luni în ședință comună deoarece Guvernul își asumă răspunderea pe proiectul Legii bugetului.

Subiectul pensiilor speciale a scos în stradă grefierii

Proiectul de Lege privind pensiile speciale nu a mai ajuns la vot. Comisia de Muncă nu a trimis raportul, iar Marcel Ciolacu a spus că niciun lider de grup nu a cerut dezbatere pe acest act normativ.

În acest timp, mii de grefieri din întreaga ţară au protestat faţă de intenţia guvernanţilor de a elimina pensiile speciale din sistemul judiciar. Pe perioada protestului, arhivele şi registraturile instanţelor au fost închise, iar şedinţele de judecată au fost suspendate. „Atunci când Statul a decis să ne acorde pensiile de serviciu – adică la începerea contractului nostru de muncă – ne-a garantat că la momentul la care vom ieși la pensie vom beneficia de anumite drepturi care vin evident ca o compensație pentru anii lungi de interdicții și incompatibilități”, a declarat pentru EVZ, grefiera Ștefania Teleman.