Trenul oltenesc Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, singura fabrică de locomotive din Sud-Estul Europei, pleaca vineri dimineata in prima cursa spre Litoral.
Trenul va circula, de la 1 august până la 13 septembrie, pe ruta Craiova-București-Constanța și retur, biletele putându-se procura la urcare.
Acesta va face mai putin de 6 ore de la Craiova la Constanța, iar doritorii unui week-end la mare pot avea o deplasare rapidă și comodă. Plecările din Craiova sunt la 5,30 în fiecare zi, iar din Constanța la 14,20 în fiecare zi.
În pofida celor șase ore de călătorie, confortul este ridicat. Interiorul trenului pare din viitor. Hyperion este cel mai performant tren fabricat vreodată în România şi atinge 160 de kilometri pe oră. Trenul fabricat de compania Softronic Craiova, respectă cele mai noi tendinţe din lumea tehnologiei. Se conduce usor, computerul de bord fiind de ultimă generaţie. In plus, are doua camere care transmit imagini în timp real mecanicului de locomotivă. (foto) La fiecare pas sunt senzori care monitorizează aerul din vagoane: cantitatea de dioxid de carbon emanată de pasageri, temperatura optimă şi umiditatea. Toate sunt masurate şi controlate. Pe placul pasagerilor este însă internetul. Trenul este prevăzut cu Wi-Fi gratuit şi prize, ca să încarci tablete, laptopuri şi telefoane.
Biletele se pot achizitiona din tren. Un bilet Craiova-București este 40 lei, iar un bilet București-Constanța costă tot 40 de lei. Un bilet Craiova-Constanța costă 70 lei.
Trenul este considerat un succes, iar viabilitatea produsului este demonstrată și de faptul că acesta are avizele pentru a putea rula pe căile ferate europene, potrivit oficialilor companiei.
"Pana acum, a fost utilizat pentru demonstratii si am reusit sa aratam ca trenul functioneaza bine, ca pasagerii sunt multumiti de confort datorita faptului ca, din punct de vedere al habitatului, in vagoane au conditii deosebite, este vorba de nivel redus de zgomote si vibratii, aer conditionat, asigurarea unor prize cu tensiune de 220 V pentru alimentarea unor aparate personale, Wi-Fi gratuit la un cost foarte scazut. Trenul a circulat pe ruta Craiova-Bucuresti si 80% au fost locurile ocupate in permanenta, iar in weekend nu mai erau locuri", a precizat afirmat Radu Zlatian, consultant al firmei Softronic.
Trenul a fost oferit CFR-ului pentru o lună, timp în care si-a demonstrat performanţele. Deşi trenul are capacitatea de a atinge 160 km/h, deocamdată va circula cu o viteză mică, din cauza şinelor de cale ferată.